Time Bender, wekker der mensheid
Via het verhaal van Time Bender laat Tijn Touber de mensheid weten dat wij de code in ons DNA dragen om de levende bibliotheek,aardeplaneet Gaia, voor onszelf en de kosmos te heropenen. Wij zijn de sleuteldragers, maar dat zijn we vergeten. De sleutel is expres in tweeën gebroken, in een individueel stukje DNA en junk-DNA. De ik-figuur is een muzikant uit de hippie tijd in Amsterdam en groot fan van de muziek van de Beatles en het transcendente gedachtengoed van John Lennon.
Meer vertellen is het epifanisch effect weghalen van Tijn Toubers’ verhaal. Wij mensen denken dat we zelf het afvalputje van het heel-al zijn totdat we ontdekken dat we juist de schatbewaarders zijn van het mysterie van het bestaan. Zo ook de vrijheid blijheid hippie-hoofdpersoon die YOLO openstaat voor allerlei soorten buitenissige inwijdingen.
Deze roman is een science (non-)fiction verhaal, een roman geconstrueerd om alle verhalen van alle tijden met elkaar te verbinden. Tijn Touber maakt gebruik van alternatieve bronnen die hij achterin het boek openbaart. Het verhaal is een legpuzzel van het mysterie van al het leven, buitenaards of aards, en het leest als een spannende escape-room experience. Je kán het eind halen binnen de tijd die er voor staat. Zo niet, dan doe je het gewoon overnieuw en leest dit verhaal nog eens.