Must-have voor iedereen op de arbeidsmarkt
Van Harper Collins ontving ik het e-book Wie is hier de baas? van Elias Schenk om te recenseren. Elias Schenk is bekend van tiktok filmpjes over arbeidsrecht. (@arbeidsrechtfeitjes) In het boek; Wie is hier de baas, wordt op heldere en begrijpelijk wijze uitgelegd wat je rechten en plichten zijn als werknemer.
Wie is de baas is opgebouwd in drie verschillende delen: Voor je arbeidsovereenkomst, Tijdens je arbeidsovereenkomst en Na je arbeidsovereenkomst. Elk deel is opgebouwd uit diverse hoofdstukken. Per hoofdstuk wordt een onderwerp behandelt. De uitleg over de wetten, regels, plichten en rechten wordt helder en duidelijk beschreven.
In elk hoofdstuk wordt er na de uitleg en theoretische kennis een praktijkvoorbeeld gegeven ter verduidelijking van de theorie. Dit zorgt ervoor dat het geheel nog duidelijker en begrijpelijker wordt. Ook worden er voorbeeldteksten gegeven wat je kunt tegen komen in je contract, hoe je zelf brieven kunt opstellen, wat je kunt verwachten als je zelf brieven van werkgevers ontvangt. Dit vind ik erg prettig omdat het de uitleg verder verduidelijkt en je gewend raakt aan het specifieke taalgebruik.
Aan het begin van het boek is een duidelijke inhoudsopgave opgenomen. Als je dit boek als naslagwerk gebruikt (en ik zou echt iedereen die boek aanraden om dat te doen), vind je zo makkelijk en snel het hoofdstuk dat je verder helpt. Aan het einde is een voorbeeld van een arbeidscontract opgenomen.
Elias Schenk weet de theoretische wetboeken met ingewikkeld taalgebruik, op makkelijke en toegankelijke manier te verwoorden. De materie an sich is niet boeiend om te lezen, toch werd mijn interesse gewekt voor alle onderwerpen – ook welke niet bij mij van toepassing zijn. Het boek leest vlot weg. Ik vond het zeer interessant en boeiend om op deze wijze over recht te lezen. Ik kan het boek dan ook echt aan iedereen aanraden die zich al op de arbeidsmarkt begint of dat wil gaan doen. Ik heb veel informatie en kennis opgedaan over onderwerpen die in mijn geval van toepassing zijn, maar waar ik niet van op de hoogte was.
Wie is hier de baas? Is een must-read voor iedereen die zich op de arbeidsmarkt bevindt of dat wil gaan doen. Het brengt je op een makkelijke toegankelijke manier op de hoogte van de rechten en plichten die jij als werknemer hebt, maar ook de kant van de werkgever krijgt aandacht en verduidelijking. Naast de makkelijk leesbare theoretische kennis, worden er veel voorbeelden gegeven om de theorie met praktijkvoorbeelden te verduidelijken. Ik heb veel geleerd over mijn eigen rechten en plichten op dit moment. Ik pak dit boek er zeker weer bij omdat ik bepaalde dingen verder wil uitzoeken. Ik las het e-book, maar zou dit boek aanraden als een fysiek exemplaar omdat dit naar mijn mening makkelijker te gebruiken is als naslagwerk wanneer je het nodig hebt. Helaas vallen de overzichtelijke tabellen met informatie in het e-book weg. Erg jammer.