Interessant boek
Voor de leesclub van de boekenreizigers mocht ik het boek duik in het heden van Rina Stam lezen. Dit is het tweede deel uit de rode draad trilogie, dat deel had ik ook gelezen en eindigt met een kennismaking van Flora. In dit deel leren we Flora beter kennen. Flora heeft al meerdere relaties achter de rug, maar vaak duren ze niet lang. Als ze in therapie gaat komt ze er achter dat het aan haar ligt en krijgt ze de opdracht om uit te zoeken waaraan dat zou kunnen liggen. Ze blijft haar verleden uit te pluizen aan de hand van de fotoboeken.
De schrijfstijl met het eerste deel van deze triologie is heel anders, het eerste deel werd op een redelijk kinderlijke manier verteld, aangepast naar het karakter. In dit deel wordt het verhaal verteld door de ogen Flora die al volwassen is en daar heeft Rina de schrijfstijl op aangepast.
Hoewel het een tweede deel is, vond ik dit deel maar weinig verwijzingen naar het eerste deel. Dat had ik eigenlijk wel verwacht. Het boek was prettig lezen, maar ik vond de vele verhalen achter de foto’s in de fotoboeken op een bepaald moment wel te herhalend en daardoor ook wat irriterend.
De boodschap die in het verhaal verstopt zit vond ik daarentegen wel weer mooi: het gedrag waar je in je jeugd mee wordt omringd is vaak terug te vinden in je eigen gedrag. En ook kan dit boek je zeker tot nadenken zetten om eens te kijken naar je eigen verleden. Welke dingen heb je meegemaakt of heb je gezien die je maken tot de persoon die je nu bent? Heb je daardoor een bepaald gedrag ontwikkeld?
Ik heb genoten van het boek, de schrijfstijl en de zoektocht, maar de herhalingen van de verhalen uit het fotoboek vond ik toch wat minder.