Spannende geschiedenis

Natasja (Tazzy) J. Natasja (Tazzy) J.
17 mrt 2021

Janine Brandsen- Val uit de tijd

Deze roman neemt je mee terug in de tijd. Naar Brabant in 1345, om precies te zijn. Helena is een hardwerkende vrouw, maar als haar vader sterft, komt ze in een moeilijke situatie terecht. Ze is ongehuwd en als vrouw mocht je in die tijd geen eigen zaak runnen. Dat recht was voorbehouden aan mannen. Ze moet dus trouwen….Maar daar heeft ze helemaal geen zin in. Helena, is haar tijd ver voor uit. Ze is waarschijnlijk in de verkeerde tijd geboren. Ze is niet op haar mondje gevallen, ook dat is iets wat mannen niet accepteren van een vrouw. Er zijn kapers op de kust, die er alles voor over hebben, om haar vader zijn marktrechten te bemachtigen.

Het is een meeslepend verhaal. Behoorlijk emotioneel beladen en bij tijden echt heel erg vrouwonvriendelijk. Maar zo was het in die tijd. Vrouwen waren er om kinderen te baren en om voor hun man en huis te zorgen. Meer rechten hadden ze niet. Je bent blij dat je niet in die tijd bent geboren.

Er komen nog een aantal dames voorbij, die het ook niet makkelijk hebben. Een meisje die wordt uitgehuwelijkt en een vrouw, die heel weinig geluk heeft met kinderen baren. Elk verhaal spreekt je aan, het raakt je. Dat kan niet anders.

Het is is levensecht op papier gezet. Je waant je echt in die tijd.

Ook vind het jongetje, dat in het verhaal voorkomt en de dames helpt, echt een topkind. Hij heeft een stukje van mijn hart gestolen.

Een roman over liefde, vriendschap, verraad, macht en opkomen voor je rechten.
Helena is een echte powervrouw, je wilt haar zo graag helpen. Er wordt haar zoveel onrecht aan gedaan. Het is hartverscheurend, maar ook kun je soms om haar uitspraken lachen. Ze durft wel.

Het lijstje met oude woorden en de beschrijving is erg fijn. Deze heb ik vaak nodig gehad, voor wat meer uitleg. Ik vind dat erg fijn, dat ik het dan zo op kan zoeken!

Het krijgt van mij 4,5 sterren!

Meer recensies van Natasja (Tazzy) J.