Advertentie

In DE LEGE STAD (2015) schrijft SIMONE VAN DER VLUGT op een indrukwekkende wijze hoe Katja van Kesteren, als hoofdpersonage, het vreselijke en totaal verwoestende bombardement van de Duitse Luftwaffe in 1940 op de binnenstad van Rotterdam meemaakt. Je voelt daarbij zelf de spanning. Met een beetje fantasie hoor je het gebulder van de vliegtuigmotoren. Het fluiten van de snel dalende bommen, gevolgd door de vele explosies met het vernietigende effect. De binnenstad van Rotterdam veranderde daardoor in een inferno.

Er zijn al veel, heel veel verhalen over de oorlog geschreven. Van der Vlugt neemt je met Katja aan de hand mee gedurende de viereneenhalf jaar bezetting van de Duitsers in Nederland. En wel op zo’n manier dat je voelt wat Katja in die tijd heeft moeten doorstaan. Hoewel het verhaal fictie is, wordt het ingehaald door non-fictie. Dat blijkt uit het dankwoord. Daar schrijf de auteur onder andere dat zij dit boek niet had kunnen schrijven zonder gedegen research te doen.

Een knap staaltje werk.

DE LEGE STAD slaat op een slotoffensief van de Duitsers, die op 12 november 1944 bevalen dat mannen in de leeftijd van 17 tot en met 40 jaar zich moesten melden voor de arbeidsinzet. Ruim vijftigduizend mannen werden weggevoerd. Een lege stad bleef over.

Reacties op: Indrukwekkend.

783
De lege stad - Simone van der Vlugt
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners