indrukwekkend boek over de razzia's van 22 en 23 februari

Renate Renate Hebban Team
12 mrt 2021

Dat het dit jaar 80 jaar geleden is dat de februaristaking was, was aanleiding voor Wally de Lang een reden om in dit verhaal te duiken.
Maar dan vooral de razzia's die reden gaven voor de Februaristaking.
Wally de Lang geeft met dit boek een gezicht aan de honderden Joodse mannen die in het weekend van 22 en 23 februari werden opgepakt.
In het boek gaat ze er vooral in op het hoe en wat, maar samen met het stadsarchief Amsterdam geeft ze ze echt een gezicht. een mooi monument voor deze mannen.
Het is dan ook zeer de moeite waard om naast dit boek te lezen een bezoekje te brengen aan de site https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/themasites/razzia/.

Het is best schokkend om te lezen dat de Duitsers al een vooropgezet plan hadden voor deze opgepakte mannen, die gewoon geen enkele kans hadden tijdens de Razzia, ze zaten echt als ratten in de val.
Vanuit Amsterdam worden ze verplaatst naar het kamp in Schoorl en vandaar uit gaan ze naar Buchenwald om van daar naar Mauthausen te gaan.
Dat de Lang heeft uitgezocht wat er met de mannen is gebeurd, zorgde er ook voor dat ze een schokkende ontdekking deed, dat er veel van deze mannen in Schloss Hartheim zijn vermoord.
In Schloss Hartheim deden ze onderzoek naar het gebruik van gas om veel mensen te doden, dit was dus een onderzoek naar hoe ze dat grootschalig konden aanpakken, wat ze dus later ook in de grotere kampen hebben gedaan.
Dit maakte wel dat ik echt heel veel ook van dit boek heb geleerd, echt veel was nieuw voor mij, wel wist ik van Mauthausen en Schloss Hartheim af omdat mijn vader daar vroeger is geweest en mij foto's heeft laten zien, samen met zijn verhalen van zijn bezoek in de jaren 90 maakte dit veel indruk en ook een reden om dit boek te lezen.

Het is geen boek wat je zo uitleest, daar is het ook niet voorgeschreven, het is eigenlijk een boek waar je elke dag een stuk van zou moeten lezen, omdat je het op die manier beter tot je opkomt, maar ook omdat het toch vrij zware kost is.
Wel doet de Lang er alles aan om het leesbaar te houden. Ook kun je merken tijdens het lezen dat haar onderzoek echt gedegen is gedaan en dat het onderwerp haar aan het hart gaat.
Het is soms echt gruwelijk om te lezen wat er met deze mannen is gebeurd.
Het geeft een goed beeld van het begin van de vervolging en het zou zeker een breed publiek moeten krijgen.

Meer recensies van Renate