Een vriendin van vroeger

Renate 13 mei 2025 Hebban Team
In een vriendin van vroeger gaat over Else die gevraagd wordt door haar vriendin Juliette om Insuline uit de dokterspraktijk van haar vader te pikken, voor het zieke nichtje van Juliette. Omdat het heel moeilijk is om tijdens de oorlog aan insuline te komen. een daad die grote gevolgen heeft, gevolgen die je blijven achtervolgen.

Het verhaal van Else begint met een rouwkaart waarvan je tijden het lezen hoe het allemaal gelopen is.
Daarna speelt het verhaal zich af in zowel 1998 als 1943, waarbij we beginnen in 1998 tijdens de reünie van de school in Utrecht waar Juliette in de klas zat bij Else en haar daar weer voor het eerst zag, je voelt de spanning die dit weerzien veroorzaakt van de bladzijdes afspatten.
Die spanning is ook voelbaar voor de huidige vriendin Kirstin van Else, die hierdoor meer vragen gaat stellen over wat er nu gebeurd is in de oorlog, Else begint met vertellen en dan lezen we wat er gebeurd is in de oorlogsjaren met Else.
Een tijd waarin er best veel werd gevraagd werd van de jonge Else, dingen die je iemand van die leeftijd eigenlijk helemaal niet zou moeten vragen.
De keuzes die werden gemaakt door Else daar kan je eigenlijk niet over oordelen omdat je zelf niet in die situatie zit, maar als je gaat kijken naar hoe het toen was, dan zijn het zeker keuzes die je kunt begrijpen ook hoe veel pijn die keuzes later je nog lieten voelen.
Het verhaal wordt dan in 1998 afgesloten waardoor Kirstin nu veel meer weet over wat er allemaal gebeurd is rond Else en waarom ze is zoals ze is.
De manier waarop dit verhaal verteld wordt vond ik ook echt heel goed gevonden want je komt vanuit 1998 naar de jaren van de oorlog waardoor je veel meekrijgt over hoe deze periode was en daarna sluit je weer af in 1998 zodat het een mooi rond verhaal is

Dit was voor mij de eerste kennismaking met de schrijfster Susan van Eyck.
De schrijfstijl is prettig en je zit al gauw echt in het verhaal, wel moest ik in het begin eventjes wennen waar dat aan lag weet ik niet al was het wel een bijzonder uitgangspunt hoe Susan van Eyck dit verhaal van een jonge Else vertelde, een jonge tiener die verliefd is op haar klasgenootje Juliette, dat is iets waar je niet echt vaak over leest in Historische romans die zich afspelen in de oorlog, misschien was dat waardoor ik even moest wennen, maar al gauw vond ik het een heel prettig boek om te lezen die mij continu nieuwsgierig maakte naar wat er verder nog gebeurde in het leven van Else.

Er waren in dit verhaal hele mooie personages, personages waar je van gaat houden, maar ook waar je echt een hekel aan hebt.
Dat vind ik altijd knap als je dat als schrijfster voor mekaar krijgt.
Van Eyck laat je ook echt meeleven met de personages waardoor je tijdens het lezen het echt kan begrijpen welke keuzes ze maakten en wat de gevolgen voor invloed hadden later..
De geschiedenis is goed verwerkt in dit verhaal, je kunt merken dat de schrijfster zich wel in deze periode heeft verdiept en het op een mooie manier heeft gebruikt in dit verhaal.

Na een wat moeizaamer begin was ik daarna echt helemaal mee in het leven van Else en kon ik het boek ook moeilijk wegleggen, het is ook echt een verhaal waar je zo in zit dat je zakdoekjes best kunt gebruiken, want je voelt de emoties van het verhaal spatten.
Dit boek smaakt naar meer en ik hoop dat Susan van Eyck zeker nog eens een historische roman gaat schrijven

Meer recensies van Renate