Verbreek het zwijgen
'Onzichtbaar' is een autobiografie waarin Angelique Rijk haar verhaal vertelt
Als jong kind werd ze seksueel misbruikt door haar opa. Maar het verhaal gaat veel verder terug want haar moeder werd eveneens misbruikt en mishandeld. Dit heeft zo'n grote impact op het gezin. Haar broer en zus worstelen ook met het verleden. Angelique besluit om het zwijgen te verbreken.
De cover van het boek oogt heel mooi. Een gezicht dat zich schuilhoudt achter een wit veertje. Een gezicht dat onzichtbaar wilt zijn. Het veertje dat zo'n grote betekenis heeft in het boek.
De witte kleur overheerst op de cover. Wanneer ik de betekenis van wit googel vind ik als betekenis : 'Wit dat geassocieerd wordt met licht, goedheid, onschuld, zuiverheid en maagdelijkheid. Het wordt beschouwd als de kleur van perfectie. In kleurenpsychologie is wit de kleur van een nieuw begin.'
En inderdaad Angelique wilt een nieuw begin. Ze gaat de strijd aan met zichzelf, met vallen en opstaan. Ze hoopt dat ze met haar boek mensen die ook misbruikt zijn, kan aanzetten om de stilte te doorbreken en naar buiten durven te komen om hulp te zoeken. Dat het misbruik bij kinderen vlugger ontdekt wordt en dat kinderen ook weerbaarder worden.
Haar verhaal kruipt wel in de kleren. Soms stond ik ook wel stil bij dingen die vroeger gebeurd zijn, waren die wel ok of niet. Haar boek heb ik niet in één keer kunnen uitlezen. Af en toe moest ik het eventjes laten bezinken omdat het toch wel heftig was.
Angelique is erin geslaagd om onze ogen te openen en ons te laten inzien dat kindermisbruik heel heftig is, een trauma zowel voor het slachtoffer als de familie. Ik hoop dat ze met haar boek en/of lezingen veel mensen kan helpen en onschuldige kinderen kan behoeden voor zoveel leed.