Gemengde gevoelens
'Tranen van een Feniks' is de eerste roman van Ema Sindelarova. Ema is geboren en opgegroeid in Tsjechië. Op haar 24ste is ze verhuisd, samen met haar dochter, naar Nederland. Ze schrijft dus niet in haar moedertaal.
Bij het lezen van het boek kom je al gauw te weten dat dit niet zomaar een roman gaat, het is een autobiografie.
Emma groeit op in Tsjechië. Haar ouders voeden haar zeer streng op. Ze is heel slim en beseft al gauw dat ze weg moet uit Tsjechië, weg van haar ouders. Wanneer ze via een chat een Nederlandse man leert kennen, trouwt ze met hem. Haar droom om weg te gaan uit Tsjechië en in Nederland een mooi leven te beginnen komt uit maar helaas eenmaal ze in Nederland is loopt het niet zoals ze gehoopt had...
Op de cover staat een vrouw die nogal frivool door het leven gaat. Een sexy rode jurk, rode gelakte schoenen en een wild kapsel. Ze wil opvallen, ze wil gezien worden.
De titel 'Tranen van een feniks' wijst op het verdriet na een verbroken relatie. Maar daarna staat de vrouw weer op, ze herrijst net als een feniks om weer verder te gaan met haar leven.
In het begin las ik het boek wel graag maar naarmate het boek vorderde begon ik me te ergeren aan Emma. Ze tuimelt van de ene relatie in de andere maar leert niet van haar fouten.
Ze vindt dat de fout telkens bij haar partner ligt maar ziet zelf niet in dat ze zelf eens moet kijken wat zij verkeerd doet. In haar zoektocht naar een stabiele relatie is er één zekerheid : haar onvoorwaardelijke liefde voor haar kinderen.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik het hoofdpersonage een echte bitch vond maar op het einde van de leesclub kregen we een filmpje van de auteur te zien en ik was geschrokken dat ik zo'n lieve dame zag. Ik had misschien beter eerst het filmpje gezien vooraleer ik het boek las want ik kan nauwelijks geloven dat dit een autobiografie is. Sorry Ema!