Indrukwekkend boek dat grotendeels op waarheid gebaseerd is
Het boek De vrouw die uit Auschwitz ontsnapte start meteen bij het punt waar het verhaal naartoe gaat, en dat zorgt voor een melodramatische wending vanaf het begin van deze oorlogsroman. Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en dat maakt het nog indringender. Het boek staat vol heftige gebeurtenissen, waarvan sommige ook echt hebben plaatsgevonden. Het verhaal deed mij daarin enigszins denken aan Escape from Sobibor, al was dat ontsnappingsplan veel groter.
Het boek leest prettig weg, ondanks dat het geen makkelijk onderwerp is. Ergens misschien wel te prettig, omdat de gevangenen die gevolgd worden een relatief ‘luxe’ leventje leiden in het kamp. Hierdoor doet het soms wat onwerkelijk aan, al zal ook dat wel realiteit zijn geweest. Zo wordt er gesproken over de smokkel van sigaretten. Ook zijn de hoofdpersonen soms wel erg vrolijk, terwijl het leven in het kamp echt onvoorstelbaar zwaar moet zijn geweest. Dat zijn echter slechts details en het is niet storend voor het uiteindelijke verhaal. Het maakt misschien ook juist dat je dit boek in één ruk uit kunt lezen, terwijl je sommige oorlogsromans een tijdje weg moet leggen om de moed weer te vinden verder te gaan.
Bovendien wordt het verhaal nog indrukwekkender wanneer je het einde en de brief van de schrijfster leest, waarin ze vertelt hoe veel van dit boek echt op waarheid gebaseerd is.
Deze recensie werd eerder gepubliceerd op meerlezen.nl.