Mooie historische roman over een intrigerende vrouw

Rosalyn 11 maart 2024
Het onderwerp van deze roman is zeker goed gevonden. Madame Tussaud is bij iedereen bekend vanwege het museum in Amsterdam, maar wat weet je eigenlijk over de persoon erachter? Hoewel ik wel in het wassenbeeldenmuseum ben geweest, was veel van haar geschiedenis mij nog onbekend. Wanneer je geïnteresseerd bent in de geschiedenis, dan zul je ook zeker van deze roman genieten, omdat er behalve het leven van Marie Tussaud persoonlijk ook ingegaan wordt op interessante momenten in de wereldgeschiedenis, zoals de Franse revolutie.

In het boek ontmoet Marie Tussaud beroemde personen uit die tijd, van wie de namen een ieder bekend in de oren zullen klinken, zoals Marie-Antoinette en Voltaire. Alleen dit gegeven toont al aan dat ‘madame Tussaud’ een veelbewogen leven heeft geleid, wat de moeite van het beschrijven beslist waard is. Het is ook boeiend om meer te lezen over de techniek achter het maken van wassen beelden.

Het boek leest lekker weg. Her en der had het wat verder ingekleurd mogen worden qua emoties, omdat het nu soms wat vlak blijft. Dat is echter geen reden om dit boek niet ter hand te nemen, want het verhaal van Marie Tussaud is bijzonder boeiend en de tijdsgeest is met een vlotte pen geschetst.

Hou je van historische romans, dan is Madame echt iets voor jou. Het is interessant om meer over het Parijs uit die tijd te lezen. De omgeving en historie zijn uitstekend weergegeven. Soms wordt er misschien wat veel ingegaan op historische details, maar ik heb het met veel plezier gelezen. Zeker als je in het wassenbeeldenmuseum in Amsterdam bent geweest, is het verhaal van Marie Tussaud erg boeiend. Deze vrouw heeft een bewogen leven gehad en met deze roman krijg je daar een inkijkje in. En ben je nog nooit in het museum Madame Tussaud geweest? Dan wil je er na het lezen van deze roman vast naartoe! Dit boek ontving ik van de uitgever in ruil voor mijn eerlijke, onafhankelijke mening.

Meer recensies van Rosalyn