Een boek dat de moeite waard is!

Rosalyn 17 juli 2025
Het lijkt een ongebruikelijke combinatie voor een schrijfster van feelgood waarin nu eenmaal voorspelbaarheid wordt verwacht naar het onvoorstelbare: oorlog en de vervolging van mensen die niets anders hebben gedaan dan tot een bepaalde bevolkingsgroep behoren. Maar Aline van Wijnen is wat mij betreft met vlag en wimpel geslaagd in het schrijven van een historische oorlogsroman die kan concurreren met topschrijvers in andere taalgebieden.

Haar schrijfstijl is bondig en nergens bedoeld om indruk te maken met haar vocabulaire. Ze heeft een verhaal te vertellen, en doet dat door haar personages levendig, maar niet overdreven neer te zetten. Hoewel ik altijd houd van een poëtische schrijfstijl, zou dat bij dit verhaal niet gepast hebben. De personages komen juist door de soms wat korte zinnen beter uit de verf.

Ook zijn de scènes en dialogen in het boek realistisch. Uiteraard heb ik enkele andere recensies gelezen en hierin viel mij op dat zeer vaak werd gemeld dat het een boek is dat je maar moeilijk weglegt. Misschien is dat een dooddoener, maar ik kan me daarbij aansluiten. De eerste bladzijde pakte me meteen en daarna wilde ik weten hoe het zou aflopen. Kortom: een boek dat de moeite waard is.

Meer recensies van Rosalyn