De Ballen van Newton

Saekle Hoitinga Saekle Hoitinga
31 apr 2026

Bij mijn eerste beoordeling van een misdaad roman gebruik ik als ijkpunt de thrillers van Jef Geeraerts met het duo Vincke en Verstuyft. Dat heb ik onlangs ook gedaan met twee boeken van Christian de Coninck. Ook een serie Vlaamse politiethrillers met Stijn en Stef. Het verschil met dit twintigste boek over hoofdinspecteur Thomas Berg is tamelijk groot.Meestal begint een politiethriller met een onverklaarbare moord of aanslag. Waarna de Afdeling Moordzaken een piste opgaan om de zaak op te lossen.Overigens is dit geen skipiste, maar betekent in het Vlaams: mogelijkheid, denkrichting, spoor of denkspoor.Deel 1 van Het onvermogen doet eerder denken aan een familieroman met ex-vrouwen, een onhandelbare dochter en diverse nieuwe relaties. Daarna volgen nog drie delen die beter voldoen aan mijn criteria.De eerste vraag die bij me opkwam was de titel van het boek. Fotograaf Michael De Angelis heeft een vernissage geregeld voor zijn fotoserie in een Antwerpse kunstgalerie met de titel Inability over gesloten deuren en dat betekent Onvermogen. In het eerste deel van ruim 70 bladzijden is hoofdinspecteur Thomas Berg nog in geen velden of wegen te bekennen.De titels van de Berg reeks geven al een aanwijzing dat Jo Claes een fantasievolle schrijver is. Zoals de Zaak Torfs, die doet denken aan de Zaak Alzheimer van Jef Geeraerts, die we later nog tegenkomen als de politiedokter. Voor wie de klok slaat verwijst naar Ernest Hemingway .Ik ga niet verder in op het verloop en de uiteindelijke ontrafeling van de moord, maar nog wel over de derde Wet van Newton. Die wordt aanschouwelijk gemaakt met een pendel waarmee een vijftal ballen tegen elkaar aan botsen. De eerste bal zorgt voor een actie die als reactie de laatste bal beweegt. Dit mechanisme brengt Berg op het idee om de moord op te lossen. Vrouwen versierder De Angelis brengt de eerste vrouw in actie en via de volgende vrouwen komt de moordenaar met een reactie.Daarbij valt op dat veel is gebaseerd op veronderstellingen en verklaringen die passen bij de Wet van Newton. De verdachte wordt verhoord en daarna gearresteerd zonder doorslaggevend hard bewijs. Hij blijft dan ook nog steeds ontkennen iets met deze zaak te maken te hebben. Voor Thomas Berg is hiermee de moordzaak opgelost.

Meer recensies van Saekle Hoitinga