Een spannend oorlogsboek! Met een onverwachts einde!

Historywoman1994 Historywoman1994
29 mrt 2021

Het boek vertelt het verhaal van Hannah Weiss. Op dit moment dat het boek begint kom je er als lezer achter dat Hannah gevlucht is uit Berlijn en haar toevlucht heeft gezocht in V.S. Hannah komt uiteindelijk vanwege haar scheikundige achtergrond terecht op een basis waar ze een atoombom aan het ontwikkelen zijn.
Hier is majoor Jack Delaney aangesteld om te ontdekken wie geheimen over dit project heeft gelekt aan de nazi-Duitsland. Het vermoeden bestaat dat Hannah dit lek heeft veroorzaakt. Tijdens het verhoren van Hannah komt Jack steeds meer te weten over haar achtergrond en reden van vertrekt uit Berlijn. Echter blijft Hannah maar geen antwoord geven waarom zij naar V.S is gevlucht en haar nichtje en oom achter heeft gelaten in de Duitsland. Jack heeft het gevoel dat hij de spion heeft gevonden, maar is het wel daadwerkelijk zo? Hij heeft het gevoel dat Hannah toch iets achterhoudt wat ze niet wil vertellen..

Door de vele scheikundige benamingen, die mij niet echt bekend waren had ik moeite om dit boek te lezen. Echter na hoofdstukken doorgelezen te hebben. Krijg je als lezer te maken met een kat en muisachtig spel, tussen Jack en Hannah, tijdens deze hoofdstukken verdwijnen de scheikundige namen meer naar de achtergrond. In dit gedeelte zien je dan ook de ervaring van Jan Eliasberg als schrijver van NCIS.

In het nawoord is lezen dat dit boek is gebaseerd op het Manhattanproject. Dit was een club wetenschappers in V.S op een militaire basis bezig waren met een atoombom. Ook is te lezen dat het personage Hannah gebaseerd is op het artikel die op 7 augustus 1945 te vinden was in de New York Times. Daar stond in dat de V.S nooit hun atoomboom zou hebben ontwikkeld zonder een niet-arische vrouwelijk natuurkundige. Deze dame zou ook de eerste Joodse vrouw zijn haar plek heeft verworven op Kaiser Willem Instituut.
Wie deze dame is niet bekend, met de overheersing van de nazi is haar naam verloren gegaan.

Door de vele pilottwisten en de combinatie van voor mij nieuwe geschiedenisfeiten zag ik het einde van het boek zeker niet aankomen! Het boek geef ik ⭐⭐⭐⭐ sterren!

Meer recensies van Historywoman1994