Aandacht voor een stukje onbekend oorlogsgeschiedenis
Het boek vertelt het verhaal van Elise Sontag die samen met haar familie wordt opgepakt en terecht komt in interneringskamp in Texas.
Wat dit boek bijzonder maakt dat het een blik werpt op de internering van buitenlanders in Amerika tijdens de #ww2 Elise Sontag is een van de vele personen die samen met haar familie gevangen wordt gehouden in zo'n interneringskamp. Haar vader wordt ervan verdacht om sympathie voor de nazi's te hebben. Elise's vader wordt tijdens zijn verlopige hechtenis gevangengehouden in een federale gevangenis maar na het vonnis wordt hij overgebracht naar een interneringskamp. Elise en haar broertje en moeder volgen hierna vrijvrijwillig naar het interningskamp ondanks dat zij, Elise en haar broertje, wel in het bezit zijn van een Amerikaans paspoort.
Elise heeft moeite met deze situatie en worstelt met haar identiteit en begrijpt dat ook niet waarom ze vastzit. Haar ouders hebben zich toch als keurige inwoners van Amerika gedragen? En dat haar ouders afkomstig zijn uit een land waar Amerika in oorlog is wilt toch niet meteen zeggen dat zij een "vijand van het Amerika" zijn?
Na paar dagen sluit ze vriendschap met leeftijdgenootje Mariko die ook vanwege de afkomst van haar ouders die Japans zijn ook gevangen zit in het kamp. Samen beginnen ze plannen ze maken voor als ze 18 jaar zijn en volgens de wet volwassen zijn en zelf mogen beslissen of ze het interneringskamp mogen verlaten. En dan slaat het noodlot toe en wordt Elise en haar familie uitgewisseld voor Amerikanen die als krijgsgevangenen vastzitten in Duitsland. Elise moet haar geliefde Amerika verlaten en haar toekomst gaan opbouwen in een land die ze alleen kent van de verhalen van haar ouders.
Het boek is zeker een aanrader! Vooral het gedeelte dat Elise in het kamp zit en de reis daarop volgde naar Duitsland zorgde ervoor dat ik steeds maar weer verder wilde lezen. Vanaf het moment dat de ww2 ten einde was in het boek was het tikkeltje voorspelbaar en zoetsappig naar mijn mening. Daarom geef ik het boek ⭐⭐⭐⭐ sterren.