Aandacht voor Italië in de Tweede Wereldoorlog
Het boek ik laat je niet achter van Gemma Liviero is verschenen in september 2019 bij Kokboekencentrum Fictie. Gemma heeft al eerdere boeken geschreven die zich afspelen rond deze periode haar bekendste hiervan is scherven van hoop. Dit boek is in juni 2019 verschenen in Nederland.
Het boek ik laat je niet achter speelt grotendeels af in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Het boek verteld het verhaal van vier personages die de Tweede Wereldoorlog proberen te overleven. Een van deze personages is Stefano, een Italiaanse krijgsgevangene die tijdens zijn tocht zich ontfermt over een jongetje die onderweg alleen vindt tijdens zijn tocht naar Duitsland. Als lezer lees je dat Stefano vanuit Duitsland onderweg is naar zijn huis (Italië). Tijdens deze tocht zoekt Stefano en zijn jonge metgezel onderdak een huis dat verlaten lijkt, maar het tegendeel blijkt waar. In huis komt hij in contact met de andere twee hoofdpersonages van het boek Erich en Rosalind. Ondanks zijn voornemen om maar ‘’even’’ te blijven wordt Stefano aangetrokken door het geheim wat zijn nieuwe huisgenoten met zich meedragen.
In tegenstelling tot het vorige boek (scherven van hoop) van Gemma Livero had ik moeite om ‘’binding’’ te voelen met het verhaal dat Gemma heeft geschreven. Ik had moeite met de schrijfstijl van Gemma terwijl ik dit in tegenstelling tot haar vorige boek geen moeite mee heb gehad. Ik ben bang dat dit voor een gedeelte ook de oorzaak kan zijn dat dit boek vertaald is. Waardoor het verhaal toch zijn kracht heeft verloren.
Hetgeen waardoor dit boek wel uniek is te benoemen is dat Gemma Liviero aandacht geeft aan de Tweede Wereldoorlog in Italië. Het boek beschrijft hoe de Italianen de Tweede Wereldoorlog hebben ervaren onder de bezetter Mussolini. Het verzet dat Italië heeft gepleegd onder Mussolini wordt ook onder de aandacht gebracht bij de lezer. Al moet ik degene teleurstellen die verwachten een boek te lezen die ruime aandacht besteedt aan dit onderwerp. Het boek geeft meer aandacht aan het mysterie dat zich afspeelt in het huis wat Stefano en jonge metgezel zijn intrek in heeft genomen in het begin van het boek.
Het boek ik laat je niet achter krijgt van mij 3 sterren. Dit heeft als reden dat ik erg veel moeite heb gehad om binding te voelen met het verhaal. Dit had mede als oorzaak dat ik de schrijfstijl van Gemma Liviero niet erg fijn vond ik dit boek om te lezen. Desondanks vind ik dat wel een uniek boek omdat Gemma Liviero door dit boek meer aandacht heeft geschonken een stukje geschiedenis waar veel mensen denk ik nog weinig over weten.