Zeker aanrader voor liefhebbers van echte goede oorlogsverhalen!
Het boek scherven van hoop is geschreven door Gemma Liviero. Gemma schreef al eerder romans die zich afspelen in de WOII, dit boek is haar debuut die in Nederland verschijnt. Gemma woont met haar man en kinderen in Queensland in Australië. In het dagelijks leven houdt Gemma zich bezig met het schrijven van hoofdartikelen, editorials en redactie.
Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. En verteld onder andere het verhaal van Elisi. Hoofdpersonages Elisi woont samen met haar moeder een zus Leah in een getto in Polen. Op een dag komt Elisi samen met haar moeder terecht in de kliniek van het andere hoofdpersonage Wihelm. Wilhelm is een nazi-arts. Door zijn afkomst heeft hij al op vroege leeftijd voor de nazipolitiek gekozen. In het verhaal is duidelijk dat Wihelm niet echt achter het gedachtegoed staat. Hij worstelt met zijn geweten en ruziet ook regelmatig met zijn vader hierover. Op een geven moment besluit Wihelm dan ook dit gedachtegoed op te geven. Door plotseling gebeurtenis in zijn leven kan Wihelm even tijdelijk ontsnappen van zijn huidige functie als arts bij concentratiekamp Auschwitz. Dit brengt hem opnieuw in contact met Elisi en het derde hoofdpersonage Matilda. Een meisje dat door haar moeder is afgestaan aan Duitsland om te worden heropgevoed.
Het verhaal dat Gemma heeft geschreven is goed is volgen en is in principe op chronologische wijze geschreven. Het proloog begint alleen in het jaar 1996 daarna is het te volgen vanaf het jaar 1942 t/m het jaar 1996. In mijn ogen zou dit boek dan ook bruikbaar zijn om scholieren van het voorgezet onderwijs te laten lezen. Het brengt niet alleen een onderwerp onder de aandacht waar in mijn ogen relatief weinig aandacht in het onderwijs. Ook speelt dit boek in op de gevolgen van het maken van ‘’goede’’ en ‘’foute’’ keuzes.
Schrijfster Gemma heeft met dit verhaal een boek geschreven die licht schijnt over een onderwerp waar nog niet veel boeken over zijn geschreven. Het boek geeft namelijk informatie over de Lebensbornkliniek waar Matilda in verblijft. Deze babyfabrieken zoals het ook wel in Nederland wordt genoemd waren door het Duitse Rijk in 1935 in het leven geroepen. Na de Eerste Wereldoorlog was het geboortecijfer sterk teruggelopen, dit was onder andere door gekomen door de vele mannelijke slachtoffers die waren gevallen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar volgens Himmler had dit ook te maken met het feit dat vrouwen niet wisten hoe zij een kind moest verzorgen en wat het moederschap inhield. Daarom werd er deze scholen/tehuizen oprichting ter voorbereiding om moeder te worden. Naarmate de oorlog vorderde merkte Himmler alleen dat het geboortecijfer niet omhoog ging hierdoor besloot hij kinderen te ontvoeren die er ook Arisch uitzagen. Deze kinderen kwamen uit de omringende landen die de Duitsland had veroverd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ouders van deze kinderen werden door valse voorwendselen overtuigd om hun kinderen af te staan. Dit was ook bij Matilda het geval waarbij er tegen haar moeder werd verteld dat uitverkorene was om een exclusieve opleiding te volgen in Duitsland. Het is gruwelijk om te weten dat er zo honderden kinderen zijn ontvoerd onder valse voorwendselen van hun eigen familie. Jonge meiden werden zo bijvoorbeeld als draagmoeders gebruikt voor het Duitse Rijk. Echter waren de jonge kinderen (jongens en meisjes) ook niet veilig voor de bezetters van het Duitse Rijk. Deze jonge kinderen werden vanwege hun Arische karaktertrekken geadopteerd door het Duitse Rijk. En gingen hun leven leiden in het Duitse Rijk. Deze kinderen waren vaak zo jong dat zij niet wisten dat de ouders die voor hen zorgden niet hun biologische ouders waren. Deze kant van het verhaal over deze ‘’opvoedingsscholen’’ wordt dan ook niet onbelicht gelaten in dit boek.
Het boek scherven van hoop krijgt van mij vijf sterren. Dit heeft reden dat ik het mooi boek vond die aandacht besteedt aan een onderwerp die mij ogen meer aandacht verdiend dan op dit moment het geval is. Het boek komt zeker in een mijn boekenkast terecht.