Je bent minder genetisch voorbestemd dan je denkt

Sandalphon Sandalphon
11 mrt 2023

Wanneer je aan dit boek begint, heb je mogelijk dezelfde verwachtingen als ik. Namelijk dat je aan een boek begint dat uitlegt hoe mooi en complex je genen bepalen hoe gezond je bent of blijft, en wat je in de marge daaraan kunt veranderen.

Dawson Church overstelpt je doelbewust pagina na pagina met voorbeelden uit zeer uiteenlopende richtingen, hoe het eigenlijk best wel meevalt hoe bepalend je genen zijn voor je gezondheid. Zoals hij zelf aangeeft: “…mept hij je om de oren met zoveel informatiebronnen, dat je te suf bent om nog tegen te sputteren…”. Die informatie is soms best medisch, en enige volharding was voor mij soms echt nodig.

En natuurlijk kun je met genen voor 1.70 meter lengte, jezelf niet opeens 2.10 meter denken. Maar stap voor stap laat Dawson zien dat het oude gedachtengoed dat je genen bepalend zijn niet meer klopt. Je omgeving, je opvoeding en je gedachten bepalen in hoge mate of bepaalde genen tot uitdrukking komen. En soms kan één prikkel meerdere genen inschakelen. Daarin ontstaat de mogelijkheid om heel diep te kunnen ingrijpen in je eigen gezondheid.

Dawson is over de grenzen daarbinnen heel realistisch, want als je een niet te stelpen bloeding hebt, werkt het niet om deze dicht te denken. Hij pleit voor een weloverwogen evenwicht tussen een conventionele behandeling en een “alternatieve” behandeling.

Inmiddels heb ik veel mogen lezen over epigenetica, de invloed van trauma’s en hoe je daar zelf verandering in kunt aanbrengen. In dit boek kwamen veel van deze stromingen op een heel mooie manier samen. Dit is een van de weinige boeken waar dit zo helder en overtuigend werd uitgelegd.
Volgens de schrijver schiet de huidige gezondheidszorg op een aantal fronten tekort. Omdat bepaalde genen zijn aangezet of juist uitgezet, helpt therapie of medicatie vaak niet. Mogelijk wel om het probleem te verzachten of maskeren, maar echt opgelost wordt het niet.

Daarvoor biedt hij je een aantal technieken, waarvan de EVT (emotionele vrijheids techniek) de belangrijkste is. De EVT is echt heel simpel toe te passen. Ik ben er druk mee bezig, waarbij het nog te vroeg is om aan te geven dat het helemaal heeft gewerkt, maar verschil merk ik wel al. De techniek berust op een vorm van acupressuur, en heeft tot doel je lichaam energetisch “gerust te stellen” wanneer er sprake is van stress. Want daar zit (misschien iets te kort door de bocht) voor mij de clou. Als je in je hoofd weer nadenkt over een nare gebeurtenis, reageert je lichaam alsof het ook echt in het hier en nu gebeurt. Door EVT koppel je het veilige hier en nu weer aan je lichaam. En doorbreek je de lus waardoor je ziek zou blijven.

Zoals eerder al gezegd, af en toe is het even stug doorlezen vanwege de zeer gedetailleerd beschreven medische onderzoeken. Maar geloof me, je wordt ruimschoots daarvoor beloond door de inzichten uit dit boek.

Meer recensies van Sandalphon