Hoe je met weinig woorden zo ongelooflijk veel kunt zeggen

Sandalphon Sandalphon
4 mrt 2023

Blij verrast was ik door dit boek. Als je al langer boeken leest van Ankh Hermes dan was jouw eerste kennismaking misschien ook wel met “de Ankertjes”. Compacte boekjes met een compacte maar duidelijke boodschap.

Compact en duidelijk, dat kun je zeker zeggen van dit boek Rouw van Don Miguel Ruiz. Bekend van zijn vier inzichten, is dit boek een weergave van een van zijn masterclasses over rouw. Bij rouw denk je in eerste instantie aan overlijden. Dit boek gaat over allerlei vormen van verlies en hoe je daar zin aan kunt geven. Don Miguel zou Don Miguel niet zijn als hij in dit boek niet ook zijn visie deelt hoe wij door een beslagen spiegel naar de wereld kijken.
De spiegel is beslagen door wat we hebben meegekregen van onze ouders en andere opvoeders, en hoe we in de loop van ons leven ervaringen hebben laten neerslaan op deze spiegel.

Ons brein lijkt daarin soms (eigenlijk meestal ;-) een eigen leven te leiden, waardoor we met name in perioden van rouw nog minder helder kunnen kijken naar wat er gebeurt.
In andere woorden: hoe je in het leven staat bepaalt mede wat verlies met je doet. De kunst daarbij is om jezelf de ruimte te geven om je gevoelens op dat moment toe te laten. Daar mag je van Don Miguel vervolgens je hele leven in blijven “hangen”. Niet dat hij die keuze veroordeelt maar hij geeft je het alternatief om als een kunstenaar momenten van verlies te gebruiken om je leven zin te blijven geven. Of opnieuw zin te geven.

Don Miguel is vrij duidelijk over verlies. Alles stopt uiteindelijk, kijk ook maar naar de natuur. Hij roept je op om als kunstenaar te blijven zoeken naar het mooie en de zin van wat er in jouw leven gebeurt. Een hele mooie metafoor zijn die bomen die je vast wel kent. Ze lijken helemaal dood te zijn, en toch is er een tak waar nieuwe blaadjes uit groeien en die bloeit. Die levenskracht kan je helpen bij het verwerken van verlies.

Het boek heeft 136 bladzijden en een klein formaat, maar denk niet dat je het dan snel uit hebt. Van sommige hoofdstukken kon ik maar een paar bladzijden achter elkaar lezen, omdat de woorden zo treffend waren, dat ik daar eerst langer bij stil moest staan.

Zoals ik al begon: compact en duidelijk. Don Miguel is een ware kunstenaar omdat hij met zo weinig woorden zo veel kan zeggen. Wat mij betreft een absolute aanrader, ook als je zijn vier inzichten nog niet kent. Ik gun je dat het boek je helpt met een eigen verlies, of dat je een naaste kunt helpen met zijn/haar verlies.

Meer recensies van Sandalphon