Herwin je oer-veerkracht!
Voordat ik begon met lezen had ik een duidelijk besef wat mij in eerste instantie zo boeide aan dit boek. En dat was het vet gedrukte woord “veerkracht” op de omslag van het boek.
Dat is namelijk iets van mij persoonlijk. Ik kan me nog steeds verwonderen hoe de ene mens de rest van zijn leven niet meer over een traumatische gebeurtenis heen komt, en de ander na de meest erge gebeurtenis de draad weer weet op te pakken.
Geheel zonder oordeel daarbij, begrijp me goed. Maar ik gun eenieder dat hij een manier vindt om weer verder te gaan met zijn of haar leven, ook na een of meerdere traumatische gebeurtenissen.
De schrijfster kijkt daarbij naar de gebeurtenissen voor je geboorte. Wat eigenlijk sluipmoordenaars zijn, omdat ze ontstaan ver voordat je in staat bent daar woorden aan te geven. Daarom kunnen ze ook zo je leven beïnvloeden. Stephanie geeft zeer veel voorbeelden hoe zijzelf en anderen hun hele leven worstelden, waarbij die worsteling zijn wortels had voor de geboorte, en soms zelfs ontstond tijdens de conceptie.
Hoeveel je ouders ook van je hielden, onbewust geven ze hun trauma’s al aan je door in de prenatale fase. Soms vanuit henzelf, en soms door de omstandigheden waarin jouw verwekking plaats vond.
Stephanie heeft op geheel eigen kracht en als uiteindelijke wetenschapper, haar inzichten ontwikkeld wat er allemaal gebeurt in de prenatale fase. En ze heeft een methode ontwikkelt hoe je wat daarin misgegaan is weer kunt helen. En met helen bedoelt ze het herstellen van de oorspronkelijke veerkracht die eenieder volgens haar meekrijgt.
Voorwaar een hoopvolle gedachte toch?
Zij geeft je ook voorbeelden hoe dat werkt. Verwacht niet dat dit een handleiding is hoe je dat even zelf kunt fiksen. Dat vergt toch de begeleiding van een professional, die je kan helpen om weer in contact te komen met de periode voor je geboorte. Herstel zal vast wel mogelijk zijn op eigen kracht. Alleen dat staat niet beschreven in dit boek. En veel van de voorbeelden van herstel die zij beschrijft, zijn alleen mogelijk geweest met haar steun.
Maar dat maakte het boek niet minder waardevol. In het hier en nu heb je met van alles te dealen, wat niets te maken heeft met jou als persoon. Gewoon dikke pech als dat wordt veroorzaakt doordat jij op dat moment daar bent ontstaan. En hoopgevend dat het vervolgens weer mogelijk is om je oorspronkelijke oer-veerkracht weer te hervinden. Want die verdwijnt niet.
Of je er door dit boek in slaagt om dat even voor elkaar te krijgen verwacht ik niet. Het boek gaf mijn veerkracht weer een opkikker door alle positieve verhalen. Ik hoop dat jou dat ook overkomt tijdens het lezen, al was het maar voor een stukje (om mee te beginnen).