Verbeter je gezondheid en weerstand
Met grote belangstelling heb ik dit boek gelezen. In mijn gezin komen namelijk de nodige ziekten voor waarin de lymfe een rol speelt of zou kunnen spelen.
Gerard Lemole combineert zeer beeldende metaforen met medische termen. Dat maakt het boek interessant en prettig om te lezen.
Hij neemt je mee in de bijzondere en (nog) ongrijpbare wereld van je lymfestelsel. Daarbij maakt hij duidelijk hoe ingenieus dit stelsel werkt, en net zo belangrijk is, zo niet belangrijker, als je vaatstelsel. Hoe hij het uitlegt is goed te volgen en logisch.
Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol, en Gerard legt uit waarom het zo lastig is om te meten hoe “goed” jouw lymfestelsel functioneert. Dus komt het er vooral op neer om zijn voedingsadviezen op te volgen en de oefeningen te doen. De recepten en oefeningen zijn overigens prima om te doen!
Tegen zijn adviezen over de leefstijl die positief werkt voor je lymfe valt weinig in te brengen. Gewoon een kwestie van gezond verstand. Want je houdt jouw geheime rivier van gezondheid in beweging door zelf te bewegen en deze zuiver te houden. En dat vraagt het nodige van je lichaam en eetgewoonten.
Heel herkenbaar uit andere stromingen, nu weer belicht vanuit de lymfe.
Voor mij was het boek weer een impuls om stil te staan bij eten en bewegen. Dus bepaalde voeding toch maar weer wat vaker te laten staan (ook al is het zo lekker). En te snappen wat dat voor positieve effecten kan hebben, in dit geval op je lymfestelsel. Plus omgekeerd wat het negatieve effect is als je dat niet doet.
Een gezond lymfestelsel is niet het doel op zich, maar vooral een betere gezondheid en weerstand tegen ziekten. Wat het effect zal zijn dat kan ik nog niet bewijzen. Wel ben ik er zeker van dat het effect zal hebben.
Door het hernieuwde inzicht van het belang van een evenwichtige leefstijl en de praktische uitvoerbaarheid van de adviezen vind ik dit boek zeker een aanrader.