Dit boek moet je gelezen hebben!

Sandalphon Sandalphon
20 mrt 2025

Soms lees je een boek waarvan je wilde dat je het eerder in je leven was tegengekomen. Op een heel duidelijke en prettige schrijfwijze geeft Carrie je handvatten om te leren om te gaan met de natuurlijke flow van je leven. Aan de andere kant herken ik in mijn leven dat ik iets tientallen keren kan hebben gelezen, en dat je pas na jaren eindelijk begrijpt wat je al die tijd al had kunnen weten. Dus of eerder tegenkomen mij eerder had geholpen…….

In het begin worstelde ik met het begrip liminale ruimte. Dat kan namelijk zowel een fysieke ruimte zijn, als “ruimte” als periode tussen twee levensfasen.
De definitie op een derde van het boek hielp mij daarbij: “liminaliteit is iets wat door een verandering leidt tot ongemak”

Want daar gaat het boek wat mij betreft over. Niet een uitgebreide toelichting wat liminale ruimen zijn, maar vooral hoe daar mee om te gaan. Daarbij herken ik meerdere stromingen/theorieën die Carrie op een mooie manier met elkaar verbindt.
De meesten kennen de vlucht, vecht (be)vries indeling wel. Jouw natuurlijke reactie op liminaliteiten wordt daarbij beïnvloed door wat je hebt geleerd om in je leven te overleven.
Zo ga je dus ook om met de liminaliteiten (veranderingen) in jouw leven. En dat zijn er echt veel, van klein naar groot.

Voor mij was het allerbelangrijkste inzicht de manier waarop je denkt met deze veranderingen om te moeten gaan. Daarmee bedoelt de schrijfster met welke mindset je kijkt naar deze veranderingen. Ga je op zoek naar dé perfecte en enige oplossing om om te kunnen gaan met het ongemak van de verandering, of kun je de stap zetten om over te schakelen naar de en-en benadering. Oftewel sta je open voor meerdere oplossingen voor je ervaren ongemak………?

Ik besefte privé en in mijn werk dat ik doorlopend op zoek ben naar dé enige en perfecte oplossing voor wat er zich ook maar afspeelt in mijn leven. En gebruik daarbij niet de ruimte om andere (misschien zelfs nóg betere) opties de kans te geven.
Ik kan je zeggen dat ik oprecht schrok van de tijd en energie die me dat al die tijd moet hebben gekost. Niet dat het fout was hoor. Ik ben wie ik ben.

Door dit boek ben ik de uitdaging aangegaan om (op proef in een beperkt aantal situaties ;-) te ervaren wat er gebeurt als ik wat meer met de flow meebeweeg. Gewoon ervaren hoe iets zich van nature ontwikkelt, zonder als een dolle het resultaat te willen bepalen.
Want dat is wat de schrijfster je aanreikt. Dat je veranderingen niet meer als een bedreiging ziet, maar als een kans. En gelukkig mag ik van haar mijn gezonde verstand nog wel behouden.

Als ik mijn vrienden een boek zou adviseren, staat deze echt in de top-5!

Meer recensies van Sandalphon