Spannend debuut
Allereerst super bedankt @literairethrillers en @amboanthos dat ik de debuutthriiller Duivelsdal van Ulrika Rolfsdotter vooruit mocht lezen!
Duivelsdal is het eerste deel van een nieuwe thrillerreeks waarin Annie Ljung de hoofdrol speelt. Annie is 34 jaar en sociaal werkster in Stockholm. In haar tienertijd is ze hierheen gevlucht na een dramatische gebeurtenis in haar geboorteplaats Lockne. Helaas wordt ze er ook nog dagelijks aan herinnerd door het litteken in haar nek. Als Annie bericht krijgt dat het niet goed gaat met haar demente moeder keert ze met lood in haar schoenen terug naar Lockne. Ze voelt zich niet op haar gemak en wil het liefst zo snel mogelijk weer weg maar dan verdwijnt haar 17-jarige nicht Saga. Annie krijgt een tijdelijke baan aangeboden en besluit toch langer in Lockne te blijven dan ze gedacht had. Als de politie niet snel genoeg vooruitgang boekt in de zoektocht naar haar nichtje, gaat Annie zelf ook op onderzoek uit en komt erachter dat Saga geheimen had die ze niet met haar familie deelde. Alles wordt nog ingewikkelder als een klasgenoot van Saga in een drugscoma raakt. Wat is er aan de hand in de kleine plaats Lockne waar iedereen elkaar kent maar toch niet alles van elkaar weet?
Duivelsdal is het spannende debuut van Ulrika Rolfsdotter. In het dagelijks leven is ze zelf sociaal werkster en cognitief therapeut en dat is zeker te merken aan haar schrijven. Ze weet de personages goed neer te zetten met al hun emoties, onzekerheden en problemen. Ook het feit dat ze geschreven heeft vanuit het perspectief van Annie en van Sven maakt dat je met de personen meeleeft in het verhaal.
Door de sinistere sfeer van een klein besneeuwd dorp in een ijskoud seizoen aan het begin van het boek, wil je meteen verder lezen en weten wat er allemaal gebeurt. Je voelt de beklemming van het kleine dorp waar iedereen op elkaar let en alles van elkaar denkt te weten. De schrijfster heeft het heel knap en gedetailleerd beschreven.
In het begin heeft het verhaal wat minder vaart maar naarmate de gebeurtenissen elkaar sneller opvolgen wordt het steeds spannender en wil je maar één ding; de dader ontmaskeren! Verschillende keren word je op het verkeerde been gezet voor je in de gaten krijgt hoe het werkelijk in elkaar zit. Het plot is verrassend.
De korte hoofdstukken maken dat je door het verhaal vliegt omdat je snel nog even een stukje leest en dan al snel weer tig bladzijden verder bent.
Ik heb enorm genoten van deze spannende Scandinavische thriller en kan niet wachten om te lezen wat Annie Ljung in het volgende deel gaat beleven. Dit debuut geef ik 5 sterren.