Boeiende familiegeschiedenis
Perzik bloesem lente vertelt het verhaal over drie generaties van één familie in de tijdsperiode van 1938 tot 2005.
In 1938 vallen de Japanners China binnen en Meilin en haar zoontje Dao Renshu kunnen niet anders dan vluchten. Ze gaan met Longwei (de broer van de overleden man van Meilin) en zijn gezin op zoek naar een veilige plek om te wonen. De spanningen tussen de twee families lopen echter steeds hoger op en uiteindelijk besluit Meilin dat zij en Renshu samen verder reizen. Het is een zware tocht vol gevaar, ontberingen, verdriet en angst. Het enige dat hen onderweg op de been houdt, is de handrol die Meilin van haar man heeft gekregen. Het is een prachtige handgeschilderde rol vol fabels. Als ze het even niet zien zitten, kiezen ze een tafereel en vertelt Meilin er een verhaal over. Dit geeft hen troost. Na een lange reis komen ze in Taiwan aan, waar ze een redelijk veilig leven kunnen leiden.
Renshu kan goed leren en wil graag naar de universiteit. In 1960 krijgt hij een studiebeurs aangeboden in Amerika en hij verandert zijn naam in Henry Dao. Hij doorloopt de universiteit met succes maar blijft in zijn hoofd altijd last houden van wat hij meegemaakt heeft. Na zijn studie trouwt hij met Rachel en samen vertrekken ze naar New Mexico waar Henry een goede baan krijgt. Hun geluk wordt bezegeld met dochter Lily. Lily heeft een fijne jeugd en is blij als haar nainai Meilin uit Teipei komt logeren. Hierna wordt ze steeds nieuwsgieriger naar de jeugd van haar vader en vraagt ze er herhaaldelijk naar maar Henry wil niets vertellen. Dit frustreert Lily en het komt de verstandhouding tussen hen beiden niet ten goede.
Als Meilin overlijdt, vliegen Henry en Lily naar Taiwan voor haar crematie. Samen verkennen ze Taipei en Lily vertelt haar vader dat ze de leerlingen uit haar klas een chinees verhaal over een perenboom voorgelezen heeft. Henry herkent dit verhaal omdat M het hem vroeger bij de handrol verteld heeft en is ontroerd. 's Avonds begint hij plotseling te vertellen over vroeger en Lily schrijft alles op in een notitieboek . Hiermee geeft hij haar een heel kostbaar geschenk, haar erfgoed.
Als de perzik boomgaard in zijn tuin in de lente bloesem heeft, beseft Henry dat hij achter zich moet laten wat hij heeft achtergelaten en mag leven in het heden.
Perzik bloesem lente is de debuutroman van Melissa Fu. Ze werd geïnspireerd door de perzikbomen van haar vader. Om te kunnen begrijpen wat het bijzondere was aan zijn bomen, moest ze zijn leven begrijpen. Door zich te verdiepen in het moderne China en bewust te worden van wat hij heeft doorstaan, is deze boeiende familiegeschiedenis ontstaan. Het verhaal, waarin een stukje geschiedenis van China verweven is met het leven van drie generaties, is aan de ene kant deprimerend en verdrietig maar aan de andere kant hoopvol en vol liefde. Melissa weet op een mooie en realistische manier te beschrijven hoe elke generatie op zoek is naar een thuis in een wereld vol verschillende culturen en onzekerheid.
Er zijn, wat mij betreft, twee minpuntjes:
- door alle Chineze namen en gebeurtenissen vond ik het in het begin een beetje lastig om in het verhaal te komen.
- sommige gedeeltes van het verhaal zijn wat oppervlakkig omdat de tijdsperiode (1938-2005) heel lang is. Vooral aan het eind ging alles in een sneltreinvaart en had het voor mij iets uitgebreider gemogen.
Dit neemt echter niet weg dat ik het een ontroerend en indrukwekkend verhaal vond!
Als je van geschiedenis houdt en interesse hebt in een bijzondere familiegeschiedenis is dit boek absoluut een aanrader.
Ik geef ⭐️⭐️⭐️⭐️ sterren.