Advertentie
    Sanne de Graaf Hebban Recensent

In de zomervakantie is Simon veel te vinden in het vogelpark bij hem om de hoek. Roofvogel Lorenzo zit er eenzaam bij en staart somber uit zijn kooi. Simon besluit dat hij hem wil helpen. Daarom sluipt hij ‘s nachts het vogelpark binnen om Lorenzo te bevrijden en hem opnieuw te leren vliegen. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen de twee. Als ze er op een dag achter komen dat de directeur van het vogelpark iets van plan is, gaan ze samen op onderzoek uit.

In De vleugels van Lorenzo beleef je de zomervakantie met Simon mee. Hij vermaakt zich prima, ook al zijn al zijn vrienden op vakantie. Simon mag van zijn ouders in een tentje op de camping slapen, hij sluit vriendschap met een roofvogel en krijgt steun van de ijscoman uit het park. En dat is tevens waar de schoen een beetje wringt. Het is de vraag of kinderen van vandaag de dag in hun eentje in een tentje op de camping mogen slapen, onbeperkt in het vogelpark kunnen rondhangen of waarvan de ouders het goed vinden dat je met een onbekende man mee mag om een gemene directeur te schaduwen. Erg geloofwaardig is het op dit punt niet, maar het zorgt wel voor enige spanning.

Het avontuurlijke karakter van het boek zal kinderen in de bovenbouw van de lagere school zeker aanspreken. Simon is voor niemand bang en zijn nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat hij van alles te weten komt. Pieter Fagg laat in De vleugels van Lorenzo zien dat vriendschap niet alleen tussen kinderen kan bestaan, maar ook heel goed tussen kinderen en dieren. Daarnaast heeft Fagg aandacht voor dieren in gevangenschap. Gelukkig heeft niet iedereen kwaad in de zin en wordt er ook goed voor dieren gezorgd.

Door de korte en ruim opgezette hoofdstukken is het niet alleen voor kinderen gemakkelijk om te lezen, maar ook geschikt om voor te lezen. Want welk kind vindt het nou niet fijn om voorgelezen te worden? Wel bevat het boek wat ouwelijk taalgebruik als ‘ijlings’, ‘niet pluis’ en ‘booswichten’ en krijgen sommige gebeurtenissen wat weinig diepgang. De vleugels van Lorenzo is vanwege de wat heftige gebeurtenissen aan het einde van het verhaal, geschikt voor kinderen vanaf een jaar of negen.

Pieter Fagg (1954) schreef nog niet eerder een boek voor de jeugd, De vleugels van Lorenzo is zijn debuut. Een poging waarin hij redelijk is geslaagd.

Reacties op: Hoe een vriendschap vleugels krijgt

2
De vleugels van Lorenzo - Pieter Fagg
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners