Sanne de Graaf Hebban Recensent

Het boek der veranderingen is het debuut van Kelly van Kempen en tevens het eerste deel in de serie 'De Sterrensteen'. De Sterrensteen is de spirituele praktijk van de ouders van Elvie. Ongeacht wat haar naam doet vermoeden, is Elvie geen 'zweverig' type. Sterker nog, ze ergert zich groen en geel aan haar spirituele ouders. De meest vreemde feestdagen vieren ze, haar vader maakt kruidendrankjes en haar moeder brandt ook hartje zomer allerlei geurkaarsen. Elvie schaamt zich kapot. Vriendjes en vriendinnetjes houdt ze zoveel mogelijk buiten de deur, net als haar nieuwe buurjongen Mats.

In tegenstelling tot haar ouders is Elvie van de feiten. Ze wil journalist worden en speurt voor artikelen op haar blog naar verdachte situaties. Op een dag staat er vreemde man voor de deur. Ze is rare klanten wel gewend en kijkt er niet meer van op. Totdat hij Elvie vraagt op een boek te passen en er daarna allemaal verdachte dingen gebeuren.

Wat als eerste opvalt bij het zien van Het boek der veranderingen is de kleurrijke omslag en het schutblad, die een ware kleurexplosie laten zien. Vrolijk en mysterieus nodigen ze uit om snel in het boek te beginnen. Na de kaft is het echter gedaan met de uitbundige kleuren en rijke illustraties. Iets soberder – maar wel met alle ruimte voor het verhaal van Van Kempen – heeft Flavia Sorrentino met kleine zwart-wit tekeningen de hoofdstukken verrijkt.

Van Kempen studeerde Culturele Antropologie aan de universiteit van Amsterdam en spreekt naast Nederlands en Engels ook vloeiend Spaans. Als woordvoerder en tekstschrijver heeft ze geen enkel probleem met taal en dat is te merken in haar kinderboekendebuut. Op haast magische wijze neemt ze de lezer mee door een spannend en raadselachtig avontuur waarin Elvie als een ware detective probeert te achterhalen wat het boek der veranderingen kan en wie die vreemde bezoeker is. De zinnen vloeien, en door de natuurlijke manier van vertellen ben je nauwelijks nog toeschouwer, maar eerder onderdeel van het geheel. Al met al zal de lezer vanaf een jaar of 9 weinig moeite ervaren om door het verhaal heen te komen.

Maar ondanks dat de verhaallijn goed gevuld is met raadsels, is de opbouw enigszins voorspelbaar en daardoor minder uniek. Het gezin waarin Elvie opgroeit is dat echter wel. De spirituele praktijk en de bijzondere bezoekers maken Het boek der veranderingen excentriek. Omdat de nieuwsgierige Mats de nodige vragen stelt, worden diverse spirituele onderwerpen aangestipt, zoals het zien van aura’s, voorspellende dromen en de geneeskracht van kruiden. Van Kempen doet dit ietwat voorzichtig en had hier best mogen uitpakken, zodat de jonge lezer nog meer kennis had kunnen maken met dit ongrijpbare onderwerp.

'Ze wist zeker dat haar overleden man rondspookte in haar huis. Nou ja, ik heb gedaan wat ik kon, een standaard energetische huiszuivering dus, alhoewel ik niet echt het idee had dat de geest van haar man nog aanwezig was.'

De ontwikkeling van Elvie is in het eerste deel slechts mondjesmaat te zien. Elk kind schaamt zich weleens voor hun ouders, maar Elvie lijkt met haar vastberaden karakter en op feiten gebaseerde gedachten niet bij haar spirituele en chaotische ouders te passen. Haar houding is defensief. Gelukkig ontdooit Elvie iets wanneer ze ervaart dat Mats zich wel openstelt. Zou het haar lukken om haar ouders in een nieuw avontuur in vertrouwen te nemen? Hen, en daarmee zichzelf, te accepteren zoals ze zijn?

Door de sprankelende schrijfstijl van Kelly van Kempen en haar gedrevenheid om andere gewoontes te leren kennen, is Het boek der veranderingen een prachtig debuut geworden. De originele setting, het pittige, maar ook lieve karakter van Elvie en haar honger naar spanning zijn goede bouwstenen voor nieuwe belevenissen in de 'De Sterrensteen'-reeks.

Reacties op: Hoe een 'zweverig' boek stoer kan zijn

61
Het boek der veranderingen - Kelly van Kempen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken