Een mooi debuut!
Tineke Agterberg besluit de Randstad te verlaten en zich te vestigen in Groningse dorp Wappum. Ze wil graag een yoga- en healingscentrum beginnen om de chaos en onrust van de bewoners door de aardbevingsproblematiek te verzachten. Tineke zet haar plan door en begint met de voorbereidingen van De Klankschaal, gevestigd in de voormalig supermarkt van Bertus.
Het leven van Bertus heeft een sombere wendingen genomen, maar met de komst van Tineke begint het zonnetje weer te schijnen. Hij krijgt nieuwe energie door de werkzaamheden die hij voor Tineke verricht en leert haar steeds beter kennen.
De bewoners van Wappum hebben zo hun bedenkingen over het yoga- en healingscentrum van de excentrieke Tineke en laten steeds duidelijker merken wat ze van haar plannen vinden.
Bertus en Tineke hebben sterke (een beetje stereotyperende) karaktereigenschappen. Hun doen en laten past perfect bij de rol die ze hebben binnen het verhaal. De persongas gaan voor je leven, doordat ze uitgebreid worden beschreven.
De schrijfstijl van Namasté voor Wappum is rijk en gedetailleerd. Ik moest even wennen aan de uitgebreide beschrijvingen, maar merkte dat dit het verhaal alleen maar goed deed. De handelingen van de personage passen bij hun karakter en dat maakt het verhaal realistisch en geloofwaardig. Het verhaal begint te leven en je ziet Tineke en Bertus druk bezig in de voormalig supermarkt Smit’s.
Het bijzonder aan het verhaal van Namasté voor Wappum is; dat er veel humor in het verhaal zit, maar tussen de regels door voel je de teleurstellingen en het verdriet. Je leeft intens mee met Tineke en Bertus, en je voorgevoel triggert dat je graag door wilt lezen.
Hoewel Namasté voor Wappum geen verhaal is met verrassende wendingen, is de gemeenschap van een plattelands dorp goed weergegeven. Daarnaast zorgt de achtergrond van de personages voor de nodige uitdagingen en dat maakt het verhaal ontzettend leuk! Aan het einde van het boek realiseerde ik me dat ik de personages zou gaan missen.
Namasté voor Wappum is het debuut van Debbie lager. Een geslaagd debuut, dat zeker smaakt naar meer!