Intens met enige luchtigheid

Sasja C. Sasja C.
26 mrt 2021

Verhaallijn
Sylvia en Paul vormen samen met hun kinderen, Megan en Jude, een gelukkig gezin. Op een ochtend voelt Sylvia een knobbeltje in haar borst. Kort daarna krijgt ze de diagnose borstkanker. Als blijkt dat de behandeling niet langer zinvol is, begint ze met het schrijven van een handboek voor haar man. Naast dat het handboek vol tips staat, geeft Sylvia ook enkele geheimen prijs. Door deze geheime onthullingen, krijgt Paul steeds meer inzicht in de bijzondere relaties die Sylvia had met haar familieleden.

Verhaallijn en personages.
Het boek bestaat uit drie verhaallijnen. De eerste verhaallijn is de handleiding die Sylvia heeft geschreven. De tweede verhaallijn gaat terug in de tijd. Naar de ontmoeting van Sylvia en Paul. De derde verhaallijn speelt zich in het heden af, als Sylvia is overleden. De drie verhaallijnen vullen elkaar aan, waardoor het verhaal steeds duidelijker wordt en je de keuzes van Paul begint te begrijpen.
De personage zijn puur en realistisch, waardoor de emoties goed naar voren komen. Gedurende het verhaal merk je welke ontwikkeling Sylvia doormaakt en wat dat met haar en het gezin doet. Ook Paul ontwikkelt zich gedurende het verhaal, maar de emoties blijven afstandelijker, door de verwarring die je als lezer voelt bij Paul.

Schrijfstijl
De schrijfstijl van Rebecca Ley is vlot en makkelijk. Door de wisselende hoofdstukken (verhaallijnen) blijf je nieuwsgierig naar het vervolg en lees je door. Het nadeel van de wisselende verhaallijnen is, dat de emoties vooral aan de oppervlak blijven. Als het heel emotioneel wordt, eindigt het hoofdstuk en begin je weer fris met een andere verhaallijn. Andere de andere kant behoudt het verhaal hierdoor enige luchtigheid.

Conclusie
Voor als ik er niet meer ben, is een ontroerend verhaal. Ik heb het boek met plezier gelezen. Door de verhaallijnen kun je je goed inleven in de leden van het gezin. Door de geheime onthullingen krijg je een andere beeld van Sylvia, wat emotionele verwarring oproept bij de lezer. Dat heeft Rebecca Ley heel knap gedaan.
In vergelijking met andere boeken, zoals De negen dagen van Rabbit Hayes, gaat dit boek ook over een zwaar onderwerp, maar is het minder emotioneel door de schrijfstijl en de hoofdstukindeling.

Meer recensies van Sasja C.