Supernatural in de polder

Saskia Jacobs-Labree Saskia Jacobs-Labree
23 mrt 2022

Het lezen van Nachtmerrie van het schrijverscollectief Winchester McFly doet denken aan zowel de series Supernatural als Lucifer maar dan in de polder. Het is zo beeldend geschreven dat het lijkt alsof je een netflixserie kijkt. Het plot wordt langzaam opgebouwd en ook de personages kregen beetje bij beetje meer gestalte. De verhouding in de opbouw gebeurt heel evenwichtig waardoor de lezer de aandacht erbij houdt.

De spanning blijft voortdurend aanwezig en de plotwendingen plus de ontknoping blijven verrassen.. Saai wordt het geen moment. Daar zorgen de kleurrijke personages wel voor. Allereerst is er de tegenstrijdigheid tussen de superzakelijke Tess- een nuchtere 'non believer' en de getroubleerde David Detta die heilig geloofd in het bovennatuurlijke. Deze tegenstelling weerspiegelt de tweedeling in onze samenleving waarin de zogenaamde nuchtere meerderheid niets wil weten van zaken die niet door de wetenschap gestaafd zijn,
In het boek krijgt geen van beide delen de overhand hoewel tegen het eind van het verhaal het bestaan van bovennatuurlijke zaken toch al wat moeilijker te ontkennen valt.
Toch kan ook de nuchtere thrillerlezer zich in het verhaal herkennen. Dat de schrijvers hier geen keus maken tussen occult en wetenschap zorgt aan de ene kant wel voor een groter publiek maar het laat de lezer ook een beetje bungelen waardoor hij aan het slot verweesd achter blijft. Dat is een klein minpuntje.

De kleurrijke technische rechercheurs in hun mobiele lijkschouwerscamper zijn zonder meer extravagant, zeker naar Nederlandse begrippen. "Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg" is tenslotte ons devies. De kleding van deze personages, en hun wereldbeeld doen denken aan Pipi Langkous. Toch hebben ze veel gemeen met de technische nerds uit andere televisieseries zoals Abby uit NCIS en Ella in Lucifer. Vreemd genoeg kijken we helemaal niet vreemd op wanneer dit soort personages in Amerikaanse series opduiken.Het is waarschijnlijk gewoon een kwestie van even wennen,

De geloof versus ongeloof-kaart die in dit boek grote rol speelt is zonder meer terug te herleiden naar de Amerikaanse serie Lucifers . Dit gegeven wordt seizoenenlang gerekt. Zolang zelfs dat je je afvraagt waarom Chloe nog altijd zo ongelovig kan blijven bij al die bovennatuurlijke zaken waar ze getuige van is.
Het zal afwachten worden hoe lang de schrijvers deze tegenstelling zullen uitbuiten. En hoelang dit nog interessant zal blijven.

Meer recensies van Saskia Jacobs-Labree