Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Op glad ijs

Silvia van Gimst 25 januari 2022
In De Wending maakt de lezer kennis met Erik van Dam. Deze man leidt een rustig, in zijn ogen een ietwat saai, bestaan. Hij heeft een goede baan in het ziekenhuis en een latrelatie met Anja. Tijdens een van zijn bezoeken aan een lezing van de vrijmetselarij leert hij Peter kennen. Peter heeft een dochter Kim, die al snel de aandacht van Erik weet op te eisen en de twee krijgen een relatie. In het ziekenhuis loopt een en ander niet zoals verwacht en Erik zit enige tijd in onzekerheid over zijn baan. Peter en Anja doen hem een aanbod. Al snel bevindt Peter zich op glad ijs en de vraag is welke beslissing hij zal nemen. Is hij opgewassen tegen de verleidelijke Kim en haar eigenaardige vader.


Niets is onmogelijk

De Wending is een boek dat prettig leest. De schrijfstijl van Ria Smit is toegankelijk en maakt dan ook dat het lezen van deze psychologische thriller geen beproeving wordt. Het is een overzichtelijk verhaal waarin de zaken niet moeilijker worden gemaakt dan ze zijn. Het personage van Erik van Dam is geloofwaardig, evenals de andere (hoofd)personen en ook de gebeurtenissen zijn zonder meer plausibel. Het mag misschien in eerste instantie onredelijk lijken dat een stabiele persoonlijkheid ten prooi valt aan manipulatie maar niets is onmogelijk en naar mate het verhaal vordert wordt de gang van zaken steeds grimmiger.


Geen overvloed aan namen en terzijdes

De achterflap tekst doet helaas geen eer aan het boek. De vrijmetselarij wordt genoemd maar eigenlijk speelt dit genootschap geen rol in het verhaal. Zonder te veel van het plot weg te geven had deze tekst wat meer doordacht mogen zijn. Het verhaal is niet te kort, niet te lang maar wel een beetje plat. Er zit niet veel diepgang in de hoofdpersonen en de lezer blijft met veel vragen achter. Ook het verhaal op zich is vrij simpel en losjes (in tegenstelling tot het onderwerp dat niet bepaald simpel en losjes is). Dit is geen punt maar ben er op voorbereidt. Als je als lezer niet van dikke pillen, met een overvloed aan namen en terzijdes, houdt is dit boek uitstekend geschikt.


Intrigerend en toegankelijk

Zoals gezegd leest De Wending prettig en is zeer toegankelijk. Intrigerend verhaal maar niet heel diepgaand en de lezer blijft met vragen achter. Daarmee kan die goed relateren aan de achterblijvers in het verhaal, ook die krijgen op geen van hun vragen antwoorden.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Silvia van Gimst