De klap

Silvie Leest 06 juni 2025
Milo, Ryan, Sem en Denzel gaan na hun eindexamen op vakantie naar Mallorca. Ze hebben zich ingesteld op zon, zee en mooie meiden en willen even helemaal loskomen van alle problemen thuis.

Bij aankomst op het eiland merken de vrienden dat Sem niet zichzelf is. Hij is stil en afwezig, zoekt ruzie en maakt het de anderen moeilijk.

Als hij na een nacht stappen niet thuiskomt en er in de buurt van het feest waar Sem was een zwaargewonde Spaanse jongen wordt aange­troffen, maken de jongens zich ernstig zorgen.

'De klap' begint met een kort krantenartikel op Mallorca waarin duidelijk wordt dat er iemand voor dood is achtergelaten. De hoofdverdachte is een Nederlander en naar hem zijn ze dringend op zoek. Ook zijn vrienden zijn spoorloos verdwenen.

Hierna ga je naar vier dagen eerder en leer je een vriendengroep kennen, bestaande uit Milo, Ryan, Sem en Denzel. Ze besluiten op vakantie te gaan naar Mallorca. Even lekker genieten met z'n allen en zich vermaken in het bruisende uitgaansleven. Tenminste, dat is de bedoeling...

Al gauw merken de vrienden dat Sem zich raar gedraagt. Hij lijkt agressiever dan normaal en dingen lijken hierdoor dan ook uit de hand te lopen. Tot die ene bewuste avond. Sem gedraagt zich wederom vreemd en kort daarna lees je dat hij die nacht niet is thuisgekomen.

Zijn vrienden maken zich dan enorme zorgen. Zeker vanaf het moment dat ze weten dat er een Spaanse jongen zwaargewond in de buurt is gevonden en de politie op zoek is naar Sem.

Dit verhaal deed mij meteen denken aan de fatale mishandeling die zich in 2021 heeft afgespeeld op Mallorca en ik vond dit verhaal dan ook een zeer realistisch en actueel beeld schetsen.

Het verhaal begint rustig en de jongens maken plezier, maar vanaf het vreemde gedrag van Sem slaat de sfeer om en voelt alles grimmiger aan. Ook de spanning neemt vanaf hier toe. Je voelt de onmacht en de angst erg goed en dan lees je over de verdere ontwikkelingen en kom je erachter of Sem betrokken is bij dit heftige voorval...

'De klap' is een vlotte jeugdthriller en ik wil @kluitman heel erg bedanken voor het recensie-exemplaar!

Beoordeling: 3,5

Meer recensies van Silvie Leest