Wat niemand weet

Silvie Leest Silvie Leest
2 mrt 2025

Vaya en Jesse hebben beiden last van een eetprobleem, ieder op een eigen manier. Terwijl buitenbeentje Jesse met een onverwerkt verlies rondloopt, probeert de populaire Vaya er juist alles aan te doen om niet te verliezen wat ze heeft.

Als de twee elkaar treffen bij groepstherapie moeten ze niets van elkaar hebben. Maar dan blijkt dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan gedacht.

Dit verhaal lees je steeds vanuit twee personages: Vaya en Jesse. Ze zitten bij elkaar op school en hebben allebei een eetprobleem, zonder dat ze dat van elkaar weten.

Maar op een dag komen ze elkaar tegen in dezelfde praatgroep en dat is het begin van alles...

Eerst kunnen ze elkaar niet luchten of zien, maar doordat ze allebei een eetprobleem hebben komen ze uiteindelijk toch steeds dichter bij elkaar.

Het onderwerp van dit boek vond ik zeer realistisch en herkenbaar. Ik ben zelf een emotie eter, dus ik kon wel een beetje begrijpen hoeveel invloed zoiets op je leven kan hebben en de nodige frustraties die daar bij komen kijken.

Vaya en Jesse hebben ieder hun eigen redenen waarom ze met dit onderwerp struggelen en ik vond het gevecht tegen de eetstoornis goed op papier gezet.

Ook wordt hierin duidelijk hoe gemeen de omgeving kan zijn, of hoe moeilijk het juist is voor mensen die dichtbij diegene staan met een eetstoornis.

Het kan misschien voor een aantal lezers een heftig en confronterend onderwerp zijn, maar ik vond dit zeker een goed geschreven verhaal en de ontwikkelingen tussen Vaya en Jesse waren ook heel mooi om te zien.

'Wat niemand weet' is dan ook een prima young adult voor de jeugdige lezer, maar zeker ook voor de volwassen lezer.

Beoordeling: 4,0

Meer recensies van Silvie Leest