Dit boek opent ogen en harten

Sofieken22 14 november 2025
In Willen jullie geen kinderen vertelt Anne-Mar Zwart haar eigen verhaal over ongewenste kinderloosheid. Daarnaast gaat ze ook in gesprek met bekende en onbekende Nederlanders. Ze neemt je mee in haar zoektocht, haar hoop, de teleurstellingen, de stiltes, de vragen van anderen en het langzaam leren omgaan met een toekomst die anders loopt dan gedacht. Het is een boek dat diep binnenkomt.

Wat mij vooral raakte is hoe eerlijk en open Anne-Mar schrijft. Ze schuwt de moeilijke momenten niet maar doet dat met zoveel begrip, warmte en helderheid. Ze legt alles duidelijk uit, zonder oordeel zonder drama.
Ik vond het zo mooi hoe ze woorden weet te geven aan gevoelens die vaak onzichtbaar blijven. Zo is er het gemis, de schaamte, de liefde maar ook de kracht die er ontstaat als je leert leven met wat er niet kwam.
Daardoor leest het boek heel natuurlijk: soms met een brok in je keel, soms met een glimlach.

Dit boek er is niet alleen voor mensen die zelf geen kinderen (kunnen of willen) krijgen.
Het is ook voor hun omgeving: vrienden, familie, collega's. Het is er om beter te begrijpen wat er achter zo´n ogenschijnlijk simpele vraag als "Willen jullie geen kinderen?" schuilt.

Of je nu aan het begin staat van dit onderwerp, er middenin zit, het hebt afgesloten of gewoon nieuwsgierig bent.
Dit boek opent ogen en harten.
Een prachtig, liefdevol en belangrijk boek dat ik iedereen zou aanraden om te lezen.

Meer recensies van Sofieken22