Top!!

Susanne Susanne
6 apr 2022

In januari kreeg ik de biografie van Agatha Christie cadeau, ik begin te lezen en nu is het uit. Voor mij was het een fantastische ervaring. Uiteraard ben ik fan van de boeken van Agatha Christie (anders begin je niet aan een pil van 500+ pagina’s ) en dit boek heeft zoveel meer achtergond en diepte gegeven. Laura Thompson heeft bijzonder veel bronnen geraadpleegd en met veel mensen gesproken, resultaat is een biografie die uitgebreid het leven van Agatha beschrijft maar ook de tijd waarin ze geboren werd en leefde, het milieu waarin ze opgroeide en de waarden en normen die ze meekreeg. Verder gaat de schrijfster uitgebreid in op de beroemde verdwijning van Agatha en ze slaagt erin hiervoor een plausibele verklaring te geven. En dan slaagt ze er ook nog eens in om de boeken van Agatha, niet alleen haar detectives maar ook haar romans onder de naam Mary Westmacott te relateren aan de fasen in haar leven en de gebeurtenissen. Gevolg is dat ik regelmatig het boek opzij gelegd heb om weer een detective te lezen (13 in totaal) heerlijk! De schrijfster haalt een citaat aan van P. G. Wodehouse over de vraag waarom de boeken toch zo populair zijn en blijven. Hij zegt dat het in de boeken eigenlijk niet gaat om wie de moord(en) heeft gepleegd maar om de omgeving en de personages. En daarom, aldus P. G., kun je de boeken vaker lezen en blijven ze leuk, ook al weet je tevoren al wie de dader is. Spijker op de kop. Voor echte fans van Agatha is dit dus een aanrader. De volledige score van 5 *****.

Meer recensies van Susanne