Boeken boeken!!
Petra en Olivier hebben een fijn leven in Hamburg: zij is journaliste, hij werkt voor een uitgeverij. Ze zijn op vakantie in Wenen en zien daar een gesloten boekhandel. Deze kan overgenomen worden, de bieding staat open. Ze bespreken samen hoe leuk het zou zijn: samen een kleine boekhandel openen en samen erin werken. Hals serieus doen ze een bod en dit wordt geaccepteerd. En ja, ze zitten eraan vast. Petra en Olivier doeken hun huis in Hamburg op, verhuizen met zoon en dochter naar Wenen, bivakkeren maandenlang bij een bevriend echtpaar en openen hun boekhandel. Waar zijn ze aan begonnen?? De winkel loopt als een tierelier, ze krijgen steeds meer klanten, ze moeten personeel aannemen, ze maken lange dagen, werken soms tot in de nacht door, ze komen ruimte tekort, gezinsleven en boekhandel lopen door elkaar en dat is de routine door het jaar heen. Vanaf november begint de drukte vanwege kerstmis en dan komen ze zo ongeveer helemaal niet meer toe aan enige rust en aandacht voor elkaar. Een geweldig boek over een geweldig avontuur. Wanneer ik weer in Wenen ben, ga ik zeker de boekhandel bezoeken (of allebei, ze hebben er twee!). Prachtige beschrijvingen over aardige en minder aardige klanten, de gigantische problemen met de ICT, over enorm behulpzame vrienden, over bezoeken aan de Buchmesse, ontvangsten van schrijvers, de avonturen met het personeel. En natuurlijk de mooie boekentips. Waarom niet vijf maar vier sterren? Omdat de drukte, de vermoeidheid en de problemen zozeer de overhand hebben, dat het niet altijd geloofwaardig is dat Petra en Olivier toch kiezen voor hun boekhandel en af en toe zeggen dat dit het mooiste beroep is.