Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
    Suzanna Esther Auteur

Vijftien metaforische, mysterieuze en hartstochtelijke eilandverhalen.

Het boek is in twee delen opgesplitst. Deel twee bevat een mini novelle van Marceline de Waard.

Deel I - Eilanders
Schrijfster Marceline de Waard daagt met haar jaarlijkse schrijfwedstrijd een keur van schrijvers uit tot het schrijven van een kort verhaal. Het thema van de afgelopen zomer was: Eilanders. Het leverde een aantal prachtige verhalen op met diverse invalshoeken; romantisch, sensueel, maar ook mystiek zoals het verhaal van Harrie Adema. Bean Na Mara is net als de overige verhalen prachtig uitgewerkt:

"In mijn rugzak heb ik de urn met zijn as. Het was zijn laatste wens om te worden uitgestrooid in de zee bij de Hebriden, ergens op een mijmerplekje."

Dat het thema ook metaforisch werkt, bewijst schrijfster Hanneke Simons. Het verhaal Cirkels ontroert en raakt.

"‘Waarom cirkels?’ Dit is het moment. Het moment waarop blijkt dat ze niet snappen waarom cirkels goed zijn. Dat ze besluiten dat ik gek ben terwijl het zo voor de hand ligt."

Wat de bundel een meerwaarde geeft, zijn de toegevoegde lezersreacties bij ieders verhaal zonder te veel prijs te geven. Er blijft genoeg ruimte voor eigen interpretatie.

Over Marceline:
In 2017 ging Marceline minder werken en werd schrijver. Inmiddels zijn de volgende boeken verschenen: Schandalig en andere zondagverhalen (2019) Thuisreis – roman (2020) Verlangen en nog meer zondagverhalen (2021) Terugkeer – een Schotse eilandnovelle’ (2022). De bundel 'Eilanders & De nieuwe huishoudster' (november 2022) eert vijf jaar schrijverschap. Ook zit er een nieuwe roman in de pen: ‘Nevels’. Eerder zijn verhalen van haar gepubliceerd in verschillende wedstrijdbundels. Iedere zondag verschijnt een nieuw zondagverhaal op haar website.

Deel II
De nieuwe huishoudster

Wanneer een vrouw op de vlucht voor haar schimmige verleden op een advertentie stuit, grijpt ze de kans om onder te duiken. Het fictieve Kanaaleiland Coleoptere is in de ban van de vloek van de Varou. Van de vorige huishoudster krijgt ze de schuilnaam Belle en ze wordt ingewijd in de geheimzinnige gebruiken van het eiland.

Marceline schrijft kleurrijk, ze schildert met woorden. De lezer kijkt, luistert en ervaart. Wat in beginsel een mysterieuze thriller lijkt, wordt sluipenderwijs een bitterzoet liefdesverhaal.

"Voor het eerst kan ik me overgeven zonder te verkrampen van angst voor geweld dat vroeger onvermijdelijk volgde als ik maar een glimp van plezier liet zien. "

Op het eiland vinden personages met een duister verleden een thuis. Wordt de vloek uiteindelijk opgeheven of toch niet?

Eilanders & De nieuwe huishoudster leest heerlijk weg. Het is zeker een boek dat je door de bloemrijke taal en de bijzondere verhalen graag nog eens ter hand neemt.

De combinatie van korte verhalen en een mini-novelle is een bijzonder concept dat werkt!

Medeschrijvers: Annemieke de Schepper, Bruno Lowagie, Cecile Koops, Conny Hoogendoorn, Frans van der Eem, Hanneke Simons, Harrie Adema, Joseph Roelands, Lisette van Eerten, Luc Vos, Marloes Schel, Meta du Crocq, Nel Goudriaan en Sacha Voogd.

Eilanders & De nieuwe huishoudster – Marceline de Waard. Uitgeverij Ambilicious. November 2022. ISBN 978943275522. 167 blz. 18,00 euro.

Reacties op: Een verrassende bundel

9
Eilanders & De nieuwe huishoudster - Marceline de Waard
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken