Geen woord te weinig, geen woord te veel.
Robert Seethaler (Wenen, 1966) werd bekend met romans als De Weense sigarenboer en het wereldwijde succes Een heel leven. Vorig jaar verscheen de eveneens geprezen roman Het veld. Seethaler woont in Berlijn en Wenen.
Een heel leven gaat over de arbeider Andreas Egger. Een man die liefheeft, treurt en droomt, en die aan het eind van zijn leven met verbazing terugblikt op alles wat hij heeft meegemaakt.
Ik las dit boek plus minus een jaar geleden en het maakte een grote indruk op mij. In prachtig proza zonder tierelantijnen verhaalt het over een bewogen doch introvert leven van een ogenschijnlijk simpele man maar één met een rijk gevoelsleven. Zonder dramatisch te worden schemert melancholie, berusting en acceptatie door precies de juiste woordkeuzes heen.
Dit relatief dunne boek over een heel leven van begin tot einde in relatief weinig woorden leest als een trein zonder storende haltes of oponthoud door bijvoeglijke naamwoorden, bijzinnen of zijsprongen.
Hij hoorde zijn eigen hart. En hij luisterde naar de stilte, toen het met kloppen ophield. Geduldig wachtte hij op de volgende hartslag. En toen er geen meer kwam, liet hij los en stierf.
Voor mij is dit boek een inspiratie – nog steeds - tot het zo sober mogelijk verwoorden wat ik wil vertellen.