Hoe drie vriendinnen de oorlog elk op hun manier beleven
Voor de leesclub van de boekenreizigers hebben we Lotte, Hannah en Emmy van Corine Baard-Post gelezen.
De cover sprak me erg aan en past goed bij het verhaal.
Lotte, Hannah en Emmy zijn drie hartsvriendinnen en gaan samen naar de middelbare school. Tijdens de oorlogsjaren verandert hun vriendschap geleidelijk. Hun families hebben een andere achtergrond en hebben verschillende ideeën over de oorlog, de Duitsers en het verzet. Hannah en haar familie zijn joods, dit heeft voor hen grote gevolgen in deze onzekere tijd. Emma's moeder idealiseert de NSB en de Duitse macht, dat heeft zijn weerslag op Emma en Lotte groeit op in een gezin waar het verzet een grote rol speelt. De verschillen in opvattingen kunnen niet groter zijn, ondanks alles lukt het de meiden om elkaar altijd weer te vinden.
Dit verhaal geeft een realistisch beeld over de tweede wereldoorlog en over vriendschap in moeilijke tijden. De hoofdpersonen zijn goed uitgewerkt en nemen je mee op reis door hun leven. Tijdens het lezen heb ik menig traantje gelaten, doordat ik zo in het verhaal opgeslokt werd en me helemaal kon inleven. Je voelt tijdens het lezen de frustratie, angst. maar ook de ontluikende liefde van de jonge meiden.
Doordat het verhaal vanuit elk van de vriendinnen wordt verteld krijg je een goed beeld van de denkwijze van de personen en kun je je inleven in hoe mensen tot hun beslissingen kunnen komen. Zelfs als ze heel moeilijk zijn of voor anderen vaak niet te begrijpen.
Ondanks de verschrikkelijke gebeurtenissen heb ik dit boek met veel plezier gelezen, het heeft veel indruk gemaakt.. Het einde is heel mooi, een goede afsluiting van een moeilijke tijd. Dit boek is een aanrader voor liefhebbers van oorlogsromans die de gewone burger en hun leven beschrijven.