Dit is horror zoals zelfs ik het graag heb!
Minihorror van Barbi Marković is het verhaal van Mini en Miki. In korte stukjes maken we kennis met dit koppel dat pas in Wenen woont. We volgen hun dagdagelijkse leven en gaan mee naar de supermarkt, bezoeken hun (schoon)ouders, gaan op vakantie en winkelen op zaterdag in de Ikea. Op zich doodnormaal. Ieder stukje begint alledaags, maar dan volgen er vreemde en absurde wendingen. Iemand zin in chocolade met maden?
De hoofdstukjes zijn kort, en soms moest ik wel eens terugbladeren om te begrijpen wat er gebeurd was. Het is horror zoals ook ik het leuk vind, en nog belangrijker met een flinke dosis humor. Als 28 hoofdstukjes nog niet voldoende zijn, dan is er het bonusmateriaal: oa 105 alternatieve horrorscenario's met Mini en Miki, voor als je voldoende inspiratie hebt opgedaan. Eén ding is zeker, dit boek komt niet in mijn boekenkast, maar gaat op de logeerkamer ;)
"Ze beschouwt dieren als individuen waarmee je onder bepaalde omstandigheden kunt communiceren. Niet alle papegaaien houden van Joegoslavische punk uit de jaren tachtig, maar zij kent er eentje die er fan van was."
Barbi Marković is niet aan haar proefstuk toe en won verschillende literaire prijzen. Ook met Minihorror won ze in 2024, nl de Preis der Leipziger Buchmesse. Het boek werd vertaald door Lotte Lentes. Ik kijk al uit naar de vertaling van de novelle Piksi die in 2026 verschijnt!
Ik ontving dit boek als recensie-exemplaar van uitgeverij Koppernik, dit heeft echter geen invloed op mijn mening hierover.