Verrassende groente tapas
Bij Spaanse tapas denk je misschien net als mij gelijk aan albondigas, gemarineerde sardientjes en gefrituurde calamares. Kleine maaltijdjes met vlees, vis of kip. Met Tapas de Verduras laat Johan Björkman zien dat het ook anders kan, nl met groenten in de hoofdrol.
Johan is een Zweedse chef met een grote liefde voor Barcelona. Tijdens zijn vele trips naar deze stad viel hem op dat er in Spanje veel groenten verbouwd werden, maar dat deze amper terug te vinden waren in de keuken. En daar ging hij mee aan de slag, het resultaat is Tapas de Verduras. Een mix van klassieke tapas, en nieuwe gerechtjes. Mijn favorieten waren de pan con crema de alcachofas (brood met artisjokkencrème), de almendras con romero (geroosterde amandelen met rozemarijnzout) en coliflor frita con alioli de azafrán (gefrituurde bloemkool met saffraan-aioli).
Alle recepten hebben een foto, afgewisseld met sfeerbeelden uit Barcelona. Belangrijk om weten is dat het toegankelijke recepten zijn, met alledaagse ingrediënten die je overal kunt vinden (en anders staat er wel een vervangproduct bij). Dat maakt winkelen een pak handiger.
Ik ontving dit boek als recensie-exemplaar van Mythras Books, dit heeft echter geen invloed op mijn mening hierover.