Sterke madam
Bij dit boek heb Ik meerdere momenten gehad dat ik dacht “ik stop er mee”. Ik vond de schrijfstijl niet echt aangenaam, de schrijfster springt vaak van de hak op de tak, ook wat betreft de tijd.
Of ik bewondering heb voor Maria ? bij mij is het dubbel. Jazeker, Maria is een sterke madam die weet wat ze wil en er volledig voor gaat, maar ze heeft ook iets hard over zich. Ik begrijp dat het leven in die tijden gruwelijker en moeilijker was, vooral voor vrouwen, als je iets of iemand wou worden moest je wel “letterlijk” soms over lijken gaan. Veel liefde kwam er ook niet te pas in haar huwelijken, vaak ontstonden ze uit vriendschap en/of zakelijk.
Je leest ook vreselijke dingen in dit boek, sodomie wordt onmenselijk bestraft, mensen die zedenfeiten plegen krijgen de doodstraf.
De olifantenvangst vond ik gruwelijk, voor mensen in die tijd zo normaal, ook voor Maria.
Ik heb toch wel wat moeite moeten doen om het boek uit te lezen maar de drang om vol te houden was er, en daar heb ik uiteindelijk geen spijt van. Best een interessant én waargebeurd verhaal.