Koren mét kaf

Tom Rövekamp Tom Rövekamp
30 mrt 2021

Veel parels in dit dikke boek; de grootste parel vind ik wel 'De kleine zeemeermin', zo'n rijk verhaal! Andere zijn natuurlijk 'De rode schoentjes', 'Het kleine meisje met de zwavelstokken', 'De tondeldoos'. Ach, noem ze maar, tal van kleine en grote wijsheden, gedachten, gevoelens. Een groot verteller, maar in dit dikke boek (dus) staan ook veel verhalen die de tand des tijds alleen maar hebben doorstaan door mee te liften op het succes van andere. Het verhaal van de herderin en de schoorsteenveger is mooi, zeker, maar na de zoveelste tot leven gekomen tinnen soldaat of pen en inktkoker, zilverschelling (op zich trouwens een mooi en betekenisvol verhaal), flessenhals of pad of papieren puntmuts op reis heb ik het wel gezien. Dit boek is prima geschikt voor verzamelaars, mensen die per se willen lezen wat hij geschreven heeft. Een mooi tijdsbeeld geeft het boekwerk ook natuurlijk ook van een stuk 19e-eeuws Europa en een kijkje in de ziel van de heer Andersen die wel het een en ander meegemaakt heeft.
Door sommige verhalen heb ik me dapper heen geworsteld, maar dat lukte niet eens altijd. Zo kreeg ik 'De dochter van de moeraskoning' niet uit en 'De ijsjonkvrouw' al evenmin. Maar dat ligt vast aan mij hoor, want zelfs het beroemde verhaal over de overschoenen van het geluk, nota bene het laatste verhaal, heb ik gewoon niet uit kunnen krijgen.

Meer recensies van Tom Rövekamp