Advertentie

De SF Tijgerpockets reeds onder leiding van Carl Lans en uitgebracht bij Luitingh heeft de tands des tijds op sublieme wijze doorstaan. Lans is er destijds in geslaagd om enkele van de beste SF schrijvers bij mekaar te brengen in 1 reeks vol meesterwerken.
Dit verhaal van Aldiss is een mengeling van einde-van-de-wereld en verkenning van een oerwoudplaneet. Uniek is de manier waarop hij het plantenleven alle niches van het verdwenen dierlijk leven laat invullen, op een plantaardige manier. Mensen zijn enorm verkleind en leven terug in de bomen, in een voor hen supervijandige wereld, in een dagelijkse strijd om te overleven.
Het enige jammere is misschien dat Aldiss nogal wat personages links en rechts kwijtraakt in deze gevaarlijke wereld waar 'vallen in het groen' een eufemisme is voor de altijd nabije dood - die dan ook aanvaard wordt als natuurlijk onderdeel van het leven. De enige zekerheid als het ware.
Merkwaardig is de opvatting van de toekomstig mensen over het leven na de dood en hoe ze de 'opstijging' naar het paradijs zien.
De planéters zijn supergroot en het vraagt wel enige aanpassing van de lezer om de geest rond het concept van spinnewebben tussen aarde en maan te krijgen.

Reacties op: Een fantastisch boek, pure avonturen sci-fi door een grootmeester.

3
Aan het einde der eeuwen - Brian W. Aldiss
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners