Advertentie

Het derde deel in een reeks over opgroeien in een moeilijke wereld. Geen vijandige wereld, maar wel een erg moeilijke, vooral als je nog maar twaalf bent en het juiste wil doen, wat dat dan ook mag wezen.
Polletje komt hier in contact met Consuelo, een (indiaanse) vluchtelinge uit Mexico wiens vader werd doodgeschoten bij een drama waarbij Consuelo ook misbruikt werd al wordt dat enkel heel uitdrukkelijke geïnsinueerd maar niet expliciet gezegd. Dat draagt wel bij tot het geloofwaardigheidsgehalte van het boek, zo worden die dingen gefluisterd zonder ze echt te benoemen. Een ander zwaar feit dat ter sprake komt is de ontvoering van Polletje door een pedofiel, gelukkig kan ze nog bijtijds ontsnappen. In vergelijking hiermee is het feit dat haar vader haar moeder verlaat om zichzelf in een klooster in de Himalaya te vinden slechts klein bier.
Het mogelijke racisme waar ze mee worstelt, haar borstjes die ontluiken, jongens die interesse in haar krijgen zorgen voor een wereld vol problemen waar ze met haar nederlandse nuchterheid moet mee omgaan, wat ze ook doet. En Kuijer vertelt dat met heel veel humor zodat de scherpe kantjes er toch wel een beetje afgehaald worden en het helemaal geen drama wordt.

Reacties op: Coming-of-age in een totaal verknipte wereld maar met een fikse dosis humor

6
Het geluk komt als de donder - Guus Kuijer Alice Hoogstad
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners