Voor 7,99 euro een fantastisch verhaal, dus op naar de boekhandel voor Daantje en zijn sprankelende vader
Met een slecht vooruitzicht, de Btw-verhoging - op onder meer boeken- zou ik zeggen: Ga naar de plaatselijke boekhandel en koop dit boek van Roald Dahl voor de zeer vriendelijke prijs van 7,99 euro. Bij het bestellen van een serie nieuwe boeken voor onze bibliotheek/mediatheek voor mavo- en havoleerlingen zag ik op de toonbank dit boek liggen voor genoemde prijs. Ik wilde het meteen meenemen, maar wilde eerst checken of ik het niet zelf in bezit had. Van mijn kinderen kreeg ik tijdens een van de vele voorgaande verjaardagen een groot aantal boeken van Roald Dahl. Een verhip, het zat erbij. Keurig op de Road Dahl-plank met twaalf boeken van zijn hand. U begrijpt dat ik een bewonderaar ben van de schrijfsels van hem. Gelukkig nog geen veranderde of aangepaste versie. Ik bezit de zesenveertigste druk uit 2015. Het verhaal verscheen voor het Nederlandse taalgebied in 1976.
Ik ben altijd een beetje huiverig met het geven van de maximale scores. Dat moet dan een in mijn ogen en ziel geweldig boek zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij De Griezels van deze auteur.
Vandaar houd ik het bij 4,5 ster.
Dat betekent echter volop genieten van Daantje en zijn vader, want Daantjes moeder overleed plotseling toen Daantje vier maanden was. het is gelijk een rake openingszin. Hij en zijn pa wonen in een woonwagen achter het kleine benzinestation dat zijn vader bestiert.
Dat leven van beiden wordt fraai beschreven door Dahl. Het verhaal krijgt ook vaart (het eerste stuk is ontroerend, en de slotgedachte ook, overigens) als vader en Daan een naar heerschap, een dikke, rijke pief in een Rolls Royce ontmoeten. Deze gluiperd (tekst achterzijde) houdt jaarlijks een jachtpartij op fazanten.
Het wordt tijd om deze vervelende gast eens een lesje te leren.
Dat is Roald Dahl wel toevertrouwd, want Daantje wordt wereldkampioen, maar niet in een sport of iets waar je aan gelijk aan denkt.
Daantje en zijn vader zijn sympathieke personen net zoals de dorpsagent, de dominee en zijn vrouw. Daarentegen Dahl - dat is typisch voor zijn schrijfstijl - de anderen als nare wezens. Denk maar aan het verhaal over Mathilda en juf Bulstronk.
Genieten van dit typische Dahl-boek. 4,5 ster en geen excuus meer dat boeken (te) duur zijn. Het is overigens ook nog een gebonden uitgave. Wat wil je nog meer.
Alleen meer Roald Dahl wat mij betreft.