Nog groei nodig

Ton Jansen Ton Jansen
15 mrt 2021

Was benieuwd waarom een aantal beoordelaars , die normaliter niets of weinig op Hebban schrijven, zo’n hoge waardering voor dit boek overhebben. Daarom dit boek gelezen. Het is in eigen beheer uitgegeven en daar is niets mis mee. Een boek schrijven is niet niets, een dappere poging wordt dus op prijs gesteld. Het is een verhaal over een 16-jarige nomadenjongen, Alby. Zijn vader is bij een brand om het leven gekomen. Zijn moeder blijkt doodziek. Daarom gaat Alby met zijn oom en twee neven in de haven en de bouw werken om geld te verdienen voor de behandeling van moeder. Oom is echter ook betrokken bij duistere zaakjes en Alby wordt verliefd op een meisje dat niet bij hen hoort. Is het nou een spannend verhaal of een emotioneel verhaal? Beide facetten komen niet tot volle wasdom. Vooral het overlijden van moeder is wat mij betreft niet sterk genoeg in de verf gezet. Dat zal ook komen door de beperkte omvang (140 pagina’s). De talrijke flashbacks in cursief beschrijft de periode waarin vader nog leeft. Daarnaast - en dat is uiteraard persoonlijk - vind ik het omslag niet uitnodigend voor de doelgroep, ca. 13 jarigen. Deze dappere poging verdient wat mij betreft drie sterren. Het is verdienstelijk, maar blaast mij niet omver. Dan vind ik het een vijfsterrenboek. Uiteraard verschillen smaken. Dat mag.

Meer recensies van Ton Jansen