Schoolavonturen met vleugje humor

Ton Jansen Ton Jansen
21 mrt 2022

Mijke Pelgrim schreef al drie boeken over Dex. Opvallend is dat dit derde deel onderdeel uitmaakt van Best of YA/XS , waarin onder meer boeken verschenen van Mirjam Mous, Danielle Bakhuis en Buddy Tegenbosch. Het is het antwoord op de novelles van uitgeverij Kluitman. Het moet tegenwoordig dunner en sneller om de afhaker enigszins leesplezier te laten ervaren
De stijl van Pelgrim is onveranderd. Dex wordt neergepend als ADHD -achtig personage. Herkenbaar zullen de avonturen voor scholieren zeker zijn. Hij zit in. De brugklassen de schoolreis gaat naar Canterbury. Dex botst gelijk met de stuurse chauffeur. Verder worden de escapes van hem en zijn vrienden beschreven. Licht sarcastische ondertoon met een vleugje humor.
Het is een verhaal dat weinig leesinspanning vergt. Leestijd 1,5 uur. Diepgaand is het niet. Eigenlijk is de veranderende verhoudingen tussen Dex en de buschauffeur het sterkste element. Een boek dat snel wegleest, maar dat je ook weer snel vergeet. Drie sterren omdat het tegemoet komt aan de leesbehoefte van veel tieners. Mijn voorkeur gaat uit naar het boek van Buddy Tegenbosch. Dat vind ik het beste uit de reeks. Tot nu toe.

Meer recensies van Ton Jansen