Als je het over een geniale uitwerking hebt, dan heb je het over deze thriller. De titel Vlijmscherp had niet passender kunnen zijn.
Marion van de Coolwijk debuteerde in 1988 met het kinderboek Het Praathoedje. Vele boeken volgden hierna, voor verschillende leeftijdscategorieën. Welbekend is de serie MZZLmeiden. In 2016 schreef Marion haar eerste thriller voor volwassenen, Mangelvrouw. Het boek werd genomineerd voor de debuutprijs en dat maakte dat Marion nog meer thrillers schreef: Mannenjacht (2017), Over en uit (2018), Kwade trouw (2019), Mama liegt (2022). In 1999 richtte Marion haar eigen bedrijf op: Instituut Kind inBeeld, een educatieve uitgeverij en opleidingsinstituut voor docenten en leerkrachten. Ze is gespecialiseerd in dyslexie, beelddenken en het leren leren. In 2020 overleed haar zusje Averil (56) aan kanker. Daarover schreef Marion een persoonlijk boek: K met peren. Nu is haar nieuwe thriller Vlijmscherp verschenen, uitgegeven door De Crime Compagnie.
‘Hij heeft me in zijn greep. Als hij het wil, gebeurt het. Hij regelt het. Zoals nu.‘
De familie Stern. Alexander, Lily, Boaz en Billie. Alexander werkt als plastisch chirurg, Lily werkt halve dagen als receptionist bij het gemeentehuis en de kinderen zijn druk met school. Alexander is weinig thuis en al maakt zijn riante salaris veel goed, de dagen thuis voelen voor Lily vaak eenzaam. En niet dat ze er trots op is, af en toe aandacht van een andere man laat ze zich dan ook graag aanleunen. Maar dan komt het gezin in een nachtmerrie terecht als de beste vriend van Alexander wordt vermoord. Als er DNA wordt gevonden waardoor er een dader kan worden aangewezen, wordt het gezin compleet uit elkaar gerukt. Jarenlang horen Boaz en Billie niets van hun vader, totdat Alexander ineens contact zoekt met Billie. Hij wil haar voor iets waarschuwen, maar dan verdwijnt hij weer spoorloos van de radar. Billie is vastbesloten de waarheid te achterhalen, maar dit is niet zonder gevaar…
Vlijmscherp start met boek I waar de gebeurtenissen zich zeventien jaar geleden afspelen. Eerst lezen we een cursief gedrukt fragment vanuit het perspectief van de dader waarna er aangevangen wordt met het verhaal. Al snel komen er meer fragmenten die vanuit de dader verhalen en deze zetten de lezer behoorlijk op scherp. Hier komen al gauw vermoedens opzetten, maar meerdere ontwikkelingen laten ook al gelijk weer twijfelen. Het gevoel dat er iets niet klopt sluimert voortdurend op de achtergrond. Aan het eind van boek I lijkt het verhaal compleet te zijn, maar als vanzelf wordt de lezer naar boek II geleidt, dat zich in het heden afspeelt.
Boek II start met een fragment verhalend vanuit het perspectief van iemand die zich De wreker noemt. Wat deze persoon wil wreken is snel duidelijk, maar wie deze persoon is, is een raadsel. Ook in boek II is het gevoel dat er iets niet klopt groot, maar elk moment dat je als lezer denkt wijzer te worden, gebeurt er iets waardoor dit moment volledig verloren gaat. Mede door de vele plotwendingen weet Van de Coolwijk de lezer voortdurend in spanning te laten. Ze gunt de lezer geen moment van rust, al moet het boek soms even neergelegd worden om van alle gebeurtenissen te bekomen. De uitwerking, alles klopt tot in de puntjes. De personages, het verhaal, de plotwendingen. En dan die afsluiting. Het eerste vermoeden in het begin van het boek was juist, maar de auteur heeft goed haar best gedaan om zand in de ogen te strooien en van dit vermoeden af te wijken. Vandaar was de bedoeling ook eerst een waardering van 4,5 ster te geven. Maar op het laatste moment weet Van de Coolwijk nog even alles weer op scherp te zetten en de lezer verbluft achter te laten. Laat de volgende thriller van deze auteur maar snel volgen.