Heftig verhaal

Wijna Pronk 30 juli 2025
Mij werd de vraag gesteld of ik dit boek wou lezen en beoordelen .
De bestedeling van Menno Lanting

Het boek werpt een licht op iets wat ik niet had verwacht in Nederland , de kinderveilingen .
Ik had er zelf nog nooit van gehoord , maar weet wel dat het vroeger met slaven gebeurde .

Het geeft een inkijkje in onze geschiedenis rond de zorg voor kinderen , ouderen ,en zwakkere geestelijk en lichamelijk beperkte mensen .
Menno heeft grondig speurwerk verricht , en belicht de aspecten rond de ’bestedelingen`.
Het geeft schrijnende situaties weer die speelden ,met het oogmerk menslievendheid , maar uiteindelijk ging het om de winst die ze behaalden met het uitbuiten van de zwakkere medemens .
Het ging vaak om wezen, vondelingen ,en kinderen van gezinnen die ontwricht waren .
Sommige kwamen er sterker uit , en andere bleven hangen , of gleden af .
Wat zit er een verdriet in je verhalen , schrijnend gewoon .
Wel goed om te lezen dat er verbetering in kwam , alhoewel er in de huidige tijd , er nog steeds schrijnende gevallen voorkomen ondanks de vele verbeteringen .
Er vallen nog te veel slachtoffers door de vele bezuinigingen die doorgevoerd worden .

Wat heb je van dit moeilijke onderwerp toch een prettig lezend boek weten te maken zodat je toch door wilt lezen , ondanks alle verdrietige situaties .
Ook mooi om de verhalen te lezen van degene waar de toekomst wel verbeterde .

Dank dat ik je boek mocht lezen , het was heel verhelderend voor me .

Het krijgt 5 sterren

Meer recensies van Wijna Pronk