Voldoet niet aan mijn verwachting
Als deelnemer van het review team van Anna O. van Matthew Blake verkreeg ik van HarperCollins het verhaal over Anna Ogilvy. Anna O. was een vijfentwintigjarige schrijfster met een mooie toekomst. Dat veranderde toen ze vier jaar geleden haar twee beste vrienden doodstak. De reden hiervoor leek onduidelijk. De roddelbladen noemen haar 'Schone slaapster'. Ze lijdt na haar daad aan een zeldzame aandoening die haar in diepe slaap houdt. Dr. Benedict Prince (Ben) is forensisch psycholoog. Hij krijgt de opdracht van het OM de zaak Anna O. op te lossen. Als het hem lukt haar wakker te krijgen, kan ze eindelijk terechtstaan. Maar ook zijn eigen geheimen zullen dan bekend worden.
Als Anna eindelijk tekenen van leven vertoont, moet hij zien te ontdekken wat er destijds is gebeurd. Is Anna de enige die de waarheid kent over die nacht? Is Ben de enige die haar kan en wil helpen? En door wat er dan aan het licht komt, komen beiden in groot gevaar.
Het verhaal wordt grotendeels vanuit Ben verteld, afgewisseld met andere personages en stukken uit het dagboek van Anna uit 2019. De stukken die Ben vertelt zijn doorspekt met informatie vanuit de psychologie met betrekking tot slaap. (Overigens een leuk weetje: gemiddeld slaapt een mens 33 jaar van zijn leven) De gegeven informatie was wel veel en daarbij werd ook nogal vaak Freud aangehaald. Dit was behoorlijk pittig en moet echt wel je belangstelling hebben om deze gegevens goed tot je te kunnen nemen. Hierdoor was er voor mij een gebrek aan spanning en is het oppassen dat het verhaal niet langdradig wordt. Er zitten een aantal plotwisselingen in, waar vooral de laatste wel kan, maar toch ook neigt naar ongeloofwaardigheid. Jammer, want Matthew Blake kan echt wel schrijven. Hij studeerde Engels aan Durham University en Merton College, Oxford. Blake werkte als onderzoeker en speechschrijver voor het Britse parlement voor hij schrijver werd.
Als de vertelling honderd bladzijden korter was gehouden, was dit de spanning wellicht ten goede gekomen.
Beoordeling: 3,5 sterren
Beoordeling: 3,5 sterren